A Mexikói-öbölben terjeszkedne a Shell

Vágólapra másolva!
Tovább terjeszkedne a Mexikói-öbölben Európa legnagyobb olajtársasága, a Royal Dutch Shell. A cég régi partnerével, a brazil Petrobrassal is tárgyalásokat folytat egyes eszközeinek megvásárlásáról, mivel a brazil olajvállalat több milliárd dollár értékben tervez értékesítéseket.
Vágólapra másolva!

A Mexikói-öbölben terjeszkedne tovább Európa legnagyobb olajtársasága, a Royal Dutch Shell. A Bloomberg értesülései szerint emiatt a cég tárgyalásokat folytat az öbölben tevékenykedő számos vállalattal - többek között a Petrobrassal - az eszközeik megvásárlásáról. A brit-holland vállalatnak a Mexikói-öböl kulcsfontosságú területnek számít, mivel az innen származó olaj és gáz adja a kitermelésének 55 százalékát.

A tárgyalások sikerére jó esély van, mivel a brazil állami tulajdonban álló Petrobras legújabb 5 éves stratégiájának megvalósítását idén kezdte el. A 237 milliárd dollár nagyságú program keretében 9,9 milliárd dollár értékben válni meg egyes külföldi eszközeiktől, mivel a cég inkább a hazai tevékenységére kíván fókuszálni a közeljövőben. Emiatt márciusban már egyik benini blokkjukat is eladták a Shellnek.

A Petrobras ugyanakkor a korábbi célkitűzését 1 milliárd dollárral csökkentette, vagyis ennyivel kevesebb összegre számít az értékesítésekből. A társaság vezérigazgatója szerint a cég ilyen téren való tapasztalatlansága miatt túl magas összeget tűztek ki célul a program kezdetekor, ezért van szükség a várakozások mérséklésére.

A Petrobras és a Shell kapcsolatának kezdete korábbra tehető, a két vállalat partnernek számít a brail Parque das Conchas olajmezőn, és a Shell régóta a Petrobras egyik földgáz beszállítója.

Royal Dutch Shell (Amszterdam)

Forrás: [origo]