Szinte ingyen jut milliárdokhoz a Wal-Mart

Vágólapra másolva!
5 milliárd dollár értékű kötvényt bocsátott ki a Wal-Mart, mely négy különféle lejáratú értékpapírból áll össze. A kötvények hozama a rendkívül alacsony hozamú államapapírok negatív reálhozamához képest jóval vonzóbb befektetést jelent a befektetők számára, így nem véletlen, hogy sikerült rekord alacsony hozam mellett is eladni a teljes pakkot.
Vágólapra másolva!

5 milliárd dollár értékben adott el kötvényeket a Wal-Mart, ami az elmúlt két év legnagyobb kibocsátásának számít a vállalatnál. A forrásszerzést a Barclays, a Citigroup, és a Morgan Stanley segítségével hajtották végre, a kötvények pedig vélhetően "Aa2"-s besorolást kapnak majd a Moody's-tól. Az 5 milliárdos állomány 4 különböző lejáratú kötvényt foglal magába, 3,5, 10 és 30 éves kötvényeket. A kötvények hozama, illetve az állampapírokhoz mért kockázati felárak alapján valószínűleg ez eddig 2013 legkedvezőbb - azaz legalacsonyabb hozam mellett történő - kötvénykibocsátása az amerikai vállalati szektorban.

Forrás: [origo]

A Wal-Mart célja a kötvénykibocsátással, hogy alacsonyabb tőkeköltséget érjen el, többet között úgy, hogy korábbi, drágább adósságállományukat fizetik vissza az olcsóbb forrásokból. Szempont lehet továbbá az is, hogy az olcsóbb hitelekből akár részvény visszavásárlásokat hajtson végre, vagy rendkívüli osztalékot fizessen ki a befektetőknek. A Wal-Mart az ehhez hasonló kötvénykibocsátásoknál szokásos gyakorlat szerint csupán annyit közölt, hogy a bevont összeget általános üzleti célokra fordítja.

A nagy összegű vállalati kötvény kibocsátás egyáltalán nem tekinthető meglepőnek, ahogyan arról korábban már beszámoltunk, az amerikai vállalatok egyre nagyobb mértékben képesek kötvénypiaci finanszírozást szerezni, alacsony kamatok mellett. Ennek oka, hogy a befektetők a hozaméhség következtében hajlandóak a kormányzati kötvényeknél valamivel kockázatosabb (de legalább nem negatív reálhozamot ígérő) vállalati kötvények megvásárlására.

Forrás: [origo]

Az árfolyam egyelőre nem reagált a kötvénykibocsátás hírére, ami valamelyest kedvezőnek tekinthető, ugyanis az amerikai piacok erőteljes gyengülésben vannak ma, közel 1 százalékos mínuszokkal.

A Wal-Mart árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]