Meghökkentő fordulat, csökkenhet az USA adóssága

Vágólapra másolva!
6 éves sorozat szakadhat meg, miután az USA-nak vélhetően sikerült nettó hiteltörlesztő pozícióba kerülnie az áprilistól-júniusig tartó negyedév során. A pénzügyminisztérium számításai szerint a kormány 35 milliárd dollárral csökkentheti az államadóságot a jelenlegi negyedévben, ám a következő negyedévében ismét több mint 220 milliárd dollárral növelni kényszerül azt.
Vágólapra másolva!

6 év után először sikerülhet nettó adósságbefizető pozíciót elérnie az Egyesült Államoknak az áprilistól-júniusig tartó negyedév során, ami egyébként az USA-ban a harmadik pénzügyi negyedévet jelenti. A kincstár számításai szerint a kormány 35 milliárd dollárnyi adósságot fizet vissza a harmadik negyedévben, holott korábban még 103 milliárd dollár hitelfelvétellel számoltak.

A kedvező adat hátterében főleg a fiscal cliff okozta automatikus kiadáscsökkentések állnak, valamint a pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a bevételek is a vártnál kedvezőbben alakulhatnak, pontos részleteket azonban nem közöltek. A visszafizetés pedig jelképes lehet az USA számára, hiszen adósságállománya komoly növekedésen ment keresztül az utóbbi években, mondta Eric Green, a TD Securites vezetője a MarketWatchnak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ezzel együtt a kormány a 2013-ban végződő fiskális év negyedik negyedévében, tehát júliustól szeptemberig, változatlanul 223 milliárd dollár hitelfelvételt tervez, főleg három, tíz és 30 éves kötvények kibocsátásával. Így a mostani kedvezőbb kilátások a deficitre vonatkozóan csak annyit érnek el Green szerint, hogy az adósságplafont nem augusztus végén, hanem szeptember utolsó heteiben éri majd el az USA.