Visszaszédült a forint

Vágólapra másolva!
Igencsak hektikus volt a mai nap a forint piacán. A hazai fizetőeszköz a déli órákban a 300 szintek fölé is benézett, de onnan erősödési hullám bontakozott ki és mostanra ismét a 299-es értéknél jár az árfolyam. A forint mai gyengülésével nem volt kakukktojás a régióban, hiszen a cseh korona hasonlómértékű gyengülést mutatott, egyedül a lengyel zloty tudta erősebben tartani magát.
Vágólapra másolva!

17:46 - Erősödik a forint, 299 alatt járunk

Végül nem tudott megragadni a 300-as szint felett az EURHUF árfolyama, ami ezt követően 299 alá került. A forint hosszú távú grafikonját vizsgálva a hazai fizetőeszköz egy kulcsszinthez ért el. Egyrészt a 300-as pszichológiai szint tartóztatja fel az árfolyamot, másrészt az 50 napos mozgóátlag (szürke vonal) is feltartja a forint gyengülését. Ha ezek a szintek elesnének, akkor első körben 307,5-ig is elpattanhat az árfolyam, míg pesszimista esetben a 317 körüli szintek is elképzelhetőek.

Ellenkező esetben, az erősödő forint 295 közelében ütközhet akadályba a trendvonal közelében, igaz, ennél azonban markánsabb szintnek ígérkezik a 290-es szint. Ezt a közelben húzódó, és lélektanilag fontos szerepet játszó 200 napos mozgóátlag is erősíti.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

15:32 - 300 felett jár a forint

Ismét 300 fölé került a forint árfolyama az euróval szemben. A múlt hét második felében két amerikai elemzőház is negatív véleményt fogalmazott meg a magyar fizetőeszközzel kapcsolatban. Először a Goldmans Sachs állt elő elemzésével, melyben rövid távon 310 forintos EURHUF árfolyamot vetített előre. Egy napra rá, pénteken a Morgan Stanley szakértői is elővették a forintot, véleményük szerint év végére 320-ig gyengülhet a forint az euró ellenében.

Az euró-forint árfolyama (1 perces)

Forrás: [origo]

Az elmúlt egy hétben a forint bizonyult a legyengébben teljesítő régiós devizának. Ezalatt mintegy 1,3 százalékot gyengült az euróval szemben, míg a régiós devizák közül a lej, a zloty és a korona is nagyjából ugyanott található meg, mint múlt hétfőn.

Forrás: [origo]

14:44 - A 300-as szintet tesztelte a forint

A 300-as szint felett járt kora délután a forint árfolyama az euróval szemben néhány pillanat erejéig, ezt követően azonban erősödésnek indult a hazai deviza. A délelőtti órákban még 298,2 közelében is járt az EURHUF árfolyama.

A forint gyengülésben szerepet játszhat az MNB monetáris tanácsának holnapi kamatdöntő ülése, melytől az elemzők ismét a kamat csökkentését várják. A Bloomberg által megkérdezett 26 szakértő közül 25-en negyed százalékpontos kamatvágást várnak, míg egy elemző szerint a 50 bázispontos csökkentés sem kizárt. Ha csak a konszenzussal számolunk, akkor is új rekord alacsony szintre, 4,75 százalékra módosulhat az alapkamat.

A monetáris tanáccsal kapcsolatos hír, hogy Áder János köztársasági elnök mától hat évre Gerhardt Ferencet nevezte ki az MNB új alelnökének. A jegybanki pozíció közel két hete üresedett meg, amikor Király Júlia lemondott, miután az új elnök, Matolcsy György több intézkedésével sem értett egyet.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]