Félmilliárd euró üti a francia kormány markát

Vágólapra másolva!
Jól halad az EADS részvény-visszavásárlási programja, ezúttal a francia állammal folytat konkrét tárgyalásokat a légiipari cég, melynek eredményeként 1,56 százalékkal csökkentené részesedését a kormány. A 37,55 eurós visszavásárlási ár a Lagadere-től korábban visszavett részvények árával, valamint a jelenlegi piaci árfolyammal megegyező lenne, a  így megközelítőleg fél milliárd eurós tranzakció jönne létre.
Vágólapra másolva!

Egyre közelebb a végső megállapodás a francia állam és az EADS között, a francia kormány 1,56 százalékkal csökkentené részesedését az EADS-ban. Az vállalat igazgatótanácsa még március végén fogadta el a részvény-visszavásárlási programot melyben a francia és német állam részesedését 12 százalékra, míg a spanyol befolyást csupán 4 százalékra tervezte csökkenteni az EADS.

Forrás: [origo]

A tervezett eladási ár 37,55 euró lehet, ami nagyjából 484 millió eurós tranzakciót eredményezne. A visszavásárlási ár egyébként egyezik a korábban a Lagardere-től visszavett részvények értékével, ami akkor 2,3 milliárd eurós tranzakciót jelentett.

A francia kormány a tranzakció összegével kísértetiesen egyező befektetést hajtott végre az elmúlt hetekben a francia Safran légiipari cégben. A kormány akkor 449 millió euróért vásárolt 3,12 százalékos részesedést a társaságban, amivel célja a gazdasági növekedés serkentése a stratégiailag is fontos Safranon keresztül.

A hírre az árfolyam nem mozdult meg jelentősen, melynek főleg az lehet az oka, hogy az már a hírt megelőzően is a 37,55 közelében állt, ma pedig ténylegesen körülötte ingadozik pár tized százalékkal.

Az EADS árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]