Csak pillanatnyi csoda az olcsó kőolaj

Vágólapra másolva!
115 dolláros hordónkénti kőolajjal számol év végére Gary Clark, Roubini egyik elemzője. A szakember szerint főleg az Iránban és Szírában lévő politikai bizonytalanságok jelenthetnek további kockázatot a kőolaj számára, ami az árfolyam emelkedése irányába hathat. A szakértő szerint az északi-tengeri Brent és az amerikai WTI olajfajta árfolyama közötti különbség tovább emelkedhet, amiből ismét Európa húzhatja a rövidebbet.
Vágólapra másolva!

115 dollárig is elmehet év végére a Brent kőolaj ára, mondta el Cary Clark, a Roubini Global Economic elemzője a CNBC-nek. A híres elemző nevével fémjelzett vállalat szerint főleg az Iránban, és Szíriában lévő politikai bizonytalanságok hajthatják fel rövidtávon az energiahordozó árát, melyek kockázati prémium formájában épülnek be az árfolyamba.

Clark szerint akár az sem elképzelhetetlen, hogy a szaúdi kormány a költségvetésük nagymértékű olajfüggősége miatt úgy szabályozza a kínálatot, hogy azzal felverje legfőbb nyersanyagának árát. A több fontos tényező hatására emelkedő kőolajár miatt a Brent/WTI közötti "spread" is tovább nőhet, az elemző főleg nyártól számít erőteljesebb emelkedésre a Brent árában.

Clark véleményével hasonló állásponton van a Credit Suisse elemzőház energiaszektorban jártas vezetője, Jan Stuart, aki szerint a kőolaj pillanatnyilag jobban fest a többi nyersanyagnál. Ezzel együtt a Credit Suisse azonban továbbra is óvatosságra inti a befektetőket, mivel számos spekulatív vételi pozíció van még nyitva az energiahordozó piacán, melyek hirtelen zárása akár további eladási hullámot is generálhat a nyersanyag piacán.

A Brent árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]