Visszavonulót fúj a bányaóriás

Vágólapra másolva!
Kénytelen felfüggeszteni az argentín Mendoza tartománybeli kálisó kitermelő projektjét a Vale. A világ legnagyobb vasérc kitermelő vállalata régóta a fő terméküknek számító vasérc árának visszaesésétől szenved, ezért korábban is számos beruházást kellett elhalasztaniuk vagy leállítaniuk.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is bejelentette egyik Argentínában lévő kálisó kitermelő projektjének felfüggesztését a világ legnagyobb vasérc kitermelő vállalata, a brazil Vale. A társaság a döntését tegnap közölte az argentín hatóságokkal. A felfüggesztés a Mendoza tartománybeli bányájuk fejlesztését, és az ahhoz vezető több száz kilométeres autóút megépítését érinti. Ha a beruházást egyszer befejezik, azzal Argentína a világ harmadik legnagyobb kálisó exportőrévé válhatna, de erre úgy fest, várni kell még.

A lépésre régóta számítani lehetett, mivel a Vale már januárban bejelentette, hogy költségcsökkentő intézkedéseinek keretében kénytelen felfüggeszteni egyes projektjeiket a fő piacaik zsugorodása miatt. A mendozai fejlesztések leállításának a lehetősége pedig először tavaly decemberben merült fel a Vale vezetői körében.

A döntés az argentín kormányt is rendkívül fájdalmasan érinti a választások évében, mivel a projekt 4 ezer embernek ad munkát, és a vállalat közel 6 milliárd dollárt tervezett a beruházásra fordítani.

A Vale a vasérc árának esésétől szenved egy ideje, mivel ennek a fémnek az értékesítése adja a cég profitjának 90 százalékát. A vasérc árfolyama ugyanis 2011 februári csúcsáról három éves mélypontjára zuhant vissza szeptemberben, ahonnan kis mértékben tudott eddig korrigálni. Érdekes azonban, hogy a Vale részvény árfolyama nem volt képes a nyersanyag árfolyamának emelkedésével párhuzamosan feljebb jutni.

Forrás: [origo]

Emiatt Murilo Ferreira - a cég élére 2011 májusában kinevezett vezérigazgató - a vállalat számos eszközét volt kénytelen értékesíteni 1,47 milliárd dollár értékben tavaly. Ennek keretében eladták egy kolumbiai szénbányát, 10 hajót, és néhány beruházást felfüggesztettek Kanadában és Guineában.

Nemcsak a Vale, hanem a többi nagy bányaóriás is költségcsökkentő intézkedésekre kényszerült az utóbbi időben, a Rio Tinto például kanadai vasérc üzemeitől szeretne megválni a veszteségeinek lefaragása érdekében.