Vágólapra másolva!
Vételi ajánlással látta el a Telekom Austria részvényét a Deutsche Bank elemzője a korábbi tartás ajánlásról, amire pozitívan reagáltak a telekompapír részvényei. Az elmúlt napokban nem ez az első pozitív telekomszektort érintő elemzés, ugyanis tegnap a France Telecomról és a Telefónicáról jelent meg pozitív ajánlás, amire egyaránt megpattant a részvények árfolyama.
Vágólapra másolva!

Már a kereskedés első fél órájában 3 százalékos emelkedést produkált a Telekom Austria részvénye a bécsi parketten, miután a Deutsche Bank elemzője vételre javította a telekompapírra megfogalmazott ajánlását a korábbi tartásról. A szakértő ugyanakkor nem nyúlt a célárfolyamhoz, továbbra is 6,8 euróra értékeli az osztrák cég részvényét.

A Telekom Austria árfolyama (Bécs)

Forrás: [origo]

A tegnapi negatív piaci hangulatban a telekompapírok bizonyultak a húzóerőnek Európában, amihez több kedvező elemzői ajánlás napvilágra való kerülése is kellett. A Morgan Stanley a France Telecomra, míg a JP Morgan a Telefónicára fogalmazott meg felülsúlyozási ajánlást, aminek köszönhetően szektoruk motorjának számítottak. Bár ma már nem számít felülteljesítőnek Európában a telekomszektor, a pluszok továbbra is megmaradtak, az élen a Telekom Austria jár a felminősítés következtében.

Forrás: [origo]

A Telekom Austria a holland KPN-nel azután került a figyelem középpontjába, hogy május-június környékén, a világ leggazdagabb embere, a mexikói Carlos Slim jelentős részesedést vásárolt bennük. Befektetéseit azonban egyelőre nem igazolta vissza a piac, hiszen mindkét részvényen jelentős veszteséget könyvelhetett el ezidáig a milliárdos. Ha az elmúlt egy év árfolyam változásait vesszük figyelembe, akkor a Telekom Austria mintegy 40 százalékkal értékelődött le, amivel nemcsak a telekommunikációs szektor mintegy 10 százalékos lejtmenetét múlt alul, de még az európai benchmarknak számító Stoxx Europe 600 indexet is.

Forrás: [origo]

A telekompapírok esetében jogosan feltételezzük, hogy a cégek osztalékkal jutalmazzák befektetőiket, ugyanakkor a jelenlegi gazdasági környezetben a profitabilitás visszaesése miatt a részvényesi juttatások lefaragására kényszerülnek az európai telekommunikációs szektor képviselői. Ez nincs másképp a KPN-nel és a Telekom Austriával sem, az esetük azonban igencsak kirívó, mindkét esetben jócskán befürdött a telekommogul, miután a két cég jelentette be a legnagyobb osztalékvágást Európában a Telefónica mellett.

Forrás: [origo]