Keresztbe tehetnek a világ leggazdagabb emberének

Vágólapra másolva!
Vége szakadhat a világ leggazdagabb emberének, Carlos Slimnek az uralma a mexikói telekommunikációs piacon, miután a kormány egy új telekommunikációs hivatalt állítana fel. A tervezet szerint a feldarabolás sorsára juthatnak azok a szolgáltatók, melyek több mint a piac 50 százalékát birtokolják. Ebbe a körbe egyértelműen beletartozik az América Móvil, ami a milliárdos legfontosabb befektetési között található.
Vágólapra másolva!

Nagyobb versenyt akar a telekommunikációs piacon a mexikói kormány

Egy új telekommunikáció hivatal felállításán dolgozik a mexikói kormány, amelynek jogosítványai a távközlési piac mellett a kábeltelevíziós szektorra is kiterjedne. Hatásköre alapján akár fel is darabolhatná az 50 százaléknál nagyobb piaci részesedéssel rendelkező szereplőket, ami nagy nyomást helyezhet a világ leggazdagabb emberének, Carlos Slimnek az érdekeltségi körébe tartózó América Móvilra. A telekomcég a mexikói mobilpiac 70 százalékát, míg a vezetékes piac 80 százalékát birtokolja, bevételi forrásai szempontjából pedig a legfontosabb országnak számít.

Forrás: [origo]

A lépés célja a verseny fokozósa lenne a 30 milliárd dolláros mexikói telekommunikációs piacon, ahol 87,5 százalékos a mobiltelefon penetráció, azaz 100 lakosra csupán 87,5 előfizetés jut. Ezzel szemben a latin-amerikai régió többi meghatározó országában, mint Brazíliában és Argentína egyaránt 100 százalék felett tartózkodik a mutató, ami az alacsonyabb előfizetői díjaknak tudható be.

A tervezetnek a Kongresszus mindkét házában legalább kétharmados többségre lenne szüksége a megszavazásához, melyet a három legnagyobb párt könnyedén megszavazhat, miután több mint háromnegyedes többséggel rendelkeznek mindkét házban.

Lejtmenetben az América Móvil

Az América Móvil üdvözölte a kormány reform javaslatát, ami elmondása szerint egy új fejezetet hozhat el a mexikói telekommunikációs szektor fejlesztésében. A telekomcég árfolyama tegnap 2,2 százalékos csökkenéssel reagált a hírre, ami Carlos Slim vagyonát mintegy 756 millió dollárral csonkította meg. A világ leggazdagabb embereinek vagyonát napi szinten mérő Bloomberg Billionaires Index szerint a telekommogul 72,1 milliárd dollárnyi tőkével rendelkezik, 4,1 százalékkal kevesebbel, mint 2012 végén.

Nyár óta már több mint 30 százalékot esett az América Móvil árfolyama, ami a legutóbbi gyenge negyedéves teljesítmény mellett annak is betudható, hogy nem sikerültek túlságosan a társaság európai akvizíciói. 2012 májusa-júniusa környékén 20 százalék feletti részesedést szerzett a holland KPN-ben és az osztrák Telekom Austriában, melyek árfolyama jelentős zuhanáson van túl a bevásárlás óta, sőt, a szektorban az egyik legnagyobb osztalékvágás is a nevükhöz fűződik.

Az América Móvil árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]