Venni kell az amerikai részvényeket

Vágólapra másolva!
A válság előtt az amerikai bankokkal kapcsolatban igen pesszimista véleményt megfogalmazó (és azóta ezzel nagy hírnevet szerző) Meredith Whitney szerint a hétfői ciprusi hírek újra feléleszthetik az európai adósságválsággal kapcsolatos befektetői félelmeket, amiből az amerikai részvénypiac profitálhat. Whitney elsősorban a bankpapírokkal kapcsolatban optimista, különösen a Bank of America részvényét illetően, melynek árfolyama szerinte akár meg is duplázódhat 2014-re.
Vágólapra másolva!

A Meredith Whitney tanácsadó cég szerint a ciprusi hírek utáni nagy hétfői zuhanás újra felélesztheti az európai adósságválsággal kapcsolatos félelmeket, amiből az amerikai részvénypiac profitálhat. Azután alakult ki pánik az európai piacokon, hogy a ciprusi bankbetétekre speciális adót vetnének ki a döntéshozók, hogy kiegészítsék a nemzetközi szervezetektől érkező 10 milliárd eurós mentőövet, amit az ország pénzügyi stabilitásának helyreállításáért kapna az ország.

Meredith Whitney, a tanácsadó cég névadó tulajdonosa szerint további emelkedés várható az amerikai részvényeket illetően. Meglepő ezt éppen Whitney-től hallani, hiszen korábban pesszimizmusáról volt híres, különösen a bankokat tekintve, de úgy tűnik most sokkal derűlátóbbá vált. Ahogyan elmondta, még sosem volt ennyire optimista az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban.

Az elmúlt két évben nem bizonyult túl megbízható jósnak, például az amerikai önkormányzati kötvényekkel kapcsolatban 2010-ben összeomlást jósolt, ami azonban nem következett be. Múlt év december közepén viszont már helyesnek bizonyult előrejelzése, amikor a bankpapírok emelkedését prognosztizálta, többek között a Bank of America és a Citigroup részvényeit is kedvencei között említette. Azóta előbbi 12,6 százalékkal, utóbbi pedig 17,4 százalékkal értékelődött fel.

Ráadásul a Bank of America-val kapcsolatban meg is erősítette vételi ajánlását, előrevetítve, hogy a részvényárfolyam 2014-re akár meg is duplázódhat.

A Bank of America árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

Whitney annak ellenére optimista a pénzügyi szektorral kapcsolatban, hogy tudja a bankok továbbra is a Kongresszus célkeresztjében maradhatnak. Mint ismert a JPMorgan vezetőinek múlt heti szenátusi albizottsági meghallgatásán nagyobb visszaélésekre derült fény. A származtatott ügyleteken tavaly legalább 6,2 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el a bank, amiből az derült ki, hogy a JPMorgannél manipulálták vagy teljesen figyelmen kívül hagyták a különböző kockázati modellek eredményeit, nem hallgattak a kereskedők figyelmeztetéseire. Whitney el is mondta, hogy nem igazán venne most JPMorgan részvényeket.

A Citigroup árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]