Várt felett bővült a kiskereskedelmi forgalom az USA-ban

Vágólapra másolva!
A várt 0,5 százalék helyett 1,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom februárban az Egyesült Államokban a kereskedelmi minisztérium közlése szerint. A kellemes meglepetésre néhány pontos emelkedéssel reagáltak a határidős indexek.
Vágólapra másolva!

A vártnál jobban alakult februárban a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban, mely 1,1 százalékkal bővült havi alapon, miközben az elemzők "csupán" fél százalékos emelkedésre számítottak. A januári adatot a korábbi 0,1 százalékról 0,2 százalékra módosították. Az autóértékesítések nélküli adat 1 százalékos növekedésről árulkodik, szintén a várt 0,5 százalékos bővülés helyett. Az autókereskedők és benzinkutak értékesítéseitől tisztított adat 0,4 százalékos emelkedést mutatott a várt 0,2 százalék helyett.

Különösen jól teljesítettek a benzinkutak, az építőipari áruházak, az autókereskedők és a kereskedelmi áruházak.

Ezzel az utóbbi öt hónap legnagyobb havi bővüléséről tudott beszámolni a kereskedelmi minisztérium, melyben a munkaerőpiac javulása, és a háztartások pénzügyi helyzetének erősödése játszhatott szerepet. Az utóbbi hónapokban ugyanis a munkanélküliség csükkenéséről árulkodó adatokat publikáltak az USA-ban, többek között a munkanélküliségi ráta bő négyéves mélypontjára esett februárban.

Forrás: [origo]

A kiskereskedelmi forgalom februári alakulásán túl az import árindexet is közzétették, melyek szerint a behozatal 1,1 százalékkal növekedett februárban januárhoz képest. Ez szintén kellemes meglepetést okozott, mivel a szakértők csupán 0,6 százalékos bővülésre számítottak.

Magasabb lehet a GDP növekedése is

A remek kiskereskedelmi adat miatt a Deutsche Bank szerint a vártnál magasabb lehet az amerikai gazdaság bővülése is az idei első negyedévben. Az elemzők szerint a korábbi adóemelések jóval kisebb mértékben fogják vissza a fogyasztást, ami a vállalatok eredményeinek javulásán keresztül a GDP-növekedést is jobban beindíthatja.

Forrás: [origo]