Varga: cél a devizahitelesek megmentése

Vágólapra másolva!
Költségvetési kiigazításra egyelőre nincs szükség, viszont a devizahitelesek megmentése továbbra is prioritás a kormány számára, derül ki Varga Mihály leendő nemzetgazdasági miniszter szavaiból. Varga több sajtóorgánumnak is nyilatkozott, a Bloomberg tudósítása szerint a jegybanki devizatartalékok esetleges felhasználásával kapcsolatos elképzelésekről is beszélt a miniszter.  
Vágólapra másolva!

A TV2 műsorában Varga Mihály kiemelte, hogy a jegybanki devizatartalékok felhasználása egy nagyon érzékeny kérdés, mellyel kapcsolatban mindennemű döntés a jegybank új vezetésének hatáskörébe fog tartozni. A Bloomberg tudósítása szerint azonban vannak már elképzelések arra vonatkozóan, hogy azt a gazdasági növekedés bizonyos módon történő stimulálására, vagy a devizahitel állomány leépítésének segítségére használják.

A Kossuth Rádióban Varga annyit mondott, hogy a jegybank a korábbiaknál több eszközt használhat majd a monetáris politika alakításában az előttünk álló időszakban. A devizahitelesek megsegítésével kapcsolatban új lépésekre lesz szükség, melynek kidolgozását a bankokkal közösen fogják elvégezni. Varga szerint a kormány és a jegybank szorosabb együttműködésben fog dolgozni.

A Duna TV műsorában Varga Mihály még pénteken azt említette, hogy nincs jelenleg oka kiigazító csomagot készíteni, vagy a költségvetést módosítani, hiszen a Bizottság és a kormány idei éves hiányprognózisa között csupán néhány tized százalékpontos eltérés mutatkozik. A leendő nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország kikerülhet majd a túlzottdeficit-eljárás alól.

A gazdaságpolitikai célok nem, viszont az eszközök változhatnak az irányítása alatt. Varga szerint jó bankrendszer nélkül nem lehet gazdasági növekedésre számítani, de a kamatszintnek is olyannak kell lenni, amin a cégek hajlandóak hitelt felvenni. A bankokkal való tárgyalásokat folytatni fogja Varga, azonban a kormány eltökélt célja, hogy a devizahitelek állománya leépüljön. Olyan megoldást keresnek, amibe a bankrendszer sem roppan bele.

Varga szavai nagy újdonságot nem jelentenek a korábban elhangzottakhoz képest. A devizahitelesek megmentése továbbra is cél, az viszont kérdés még, hogy mindez milyen további terheket jelenthet majd a bankok számára. Az sem teljesen új, hogy a jegybanki vezetésben történt változásokkal felmerülhet a devizatartalékok felhasználásának lehetősége, bár ezt a piaci szereplők egy jelentős potenciális veszélyforrásként kezelik (ahog azt egyébként Varga Mihály is mérzékeltette az interjú során).