Vágott a tanács - történelmi mélyponton az alapkamat

Vágólapra másolva!
Az előzetes várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 5 százalékra vágta a jegybanki alapkamatot mai kamatdöntő ülésén a monetáris tanács, ami egyben a március elsején kinevezett Matolcsy György jegybankelnök első ülése volt. Az alapkamat ezzel történelmi mélypontjára süllyedt. A forint nem nagyon rezdült meg a bejelentésre, csupán enyhe erősödést mutatott az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot mai kamatdöntő ülésén a monetáris tanács. Az alapkamat ezzel történelmi mélypontjára süllyedt.

Az immár Matolcsy György által vezetett monetáris tanács ezzel tovább folytatta a kamatcsökkentési sorozatot, mivel a tanácstagok tavaly augusztus óta minden ülésen 25 bázispontos csökkentés mellett szavaztak. Ezzel az alapkamat egyre közelebb kerül a Monetáris Tanács 4 külső tagja által tavaly novemberben megfogalmazott, kívánatosnak tekintett 4,5-5 százalék közötti szinthez.

A döntés részleteit a korábbi évekkel ellentétben sajtótájékoztatón nem fogja ismertetni a jegybankelnök, mivel az MNB tegnapi közleménye szerint az első kamatdöntő ülését elnöklő Matolcsy György sem ma, sem a jövőben nem kíván sajtótájékoztatót tartani az ülések után. A döntés hátteréről csupán a 3 órakor nyilvánosságra kerülő közleményből és friss inflációs jelentésből tudhatunk meg pontosabb információkat.

Forrás: [origo]

A forint nem nagyon mozdult meg a bejelentésre, csupán enyhe erősödéssel reagált arra, és az euróval szembeni árfolyama 304,8-as szintig süllyedt.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]