Az OTP győzött egy újabb bankperben

Vágólapra másolva!
Újabb jogerős ítélettel bővült a hazai bankellenes perek dokumentumtára: március elején a Szolnoki Törvényszék azt mondta ki, hogy a devizahiteleknél alkalmazott eladási és vételi árfolyam nem jogellenes, ezért a szerződést nem lehet érvényteleníteni. Az adósok számlájára a 100 ezer forintos perköltség is felkerült.
Vágólapra másolva!

A Szolnoki Törvényszék jogerős ítéletében utasította el egy házaspár fellebbezését, amelyet egy, az OTP Bank elleni perben nyújtottak be. Az [origo]-hoz eljuttatott törvényszéki ítélet szerint a szerződés egyetlen szempontból sem tisztességtelen: a vételi, eladási árfolyam alkalmazása lehetséges, a közötte lévő árfolyamrés nem költség, a szerződést érthetően fogalmazták meg, és egyik fél sem láthatta előre az árfolyam nagymértékű változását.

Az adósok azt szerették volna elérni, hogy a bíróság tekintse uzsoraszerződésnek az OTP-vel kötött szerződést, és mondja ki, hogy az a jó erkölcsbe ütközik, és ezért érvénytelen. A szolnoki bíróság azonban a bank javára ítélt, így a devizahiteleseknek 100 ezer forint perköltséget is ki kell fizetniük.

Ez a legfrissebb jogerős ítélet tehát ellenkező eredményt hozott, mint néhány más eset. Korábban írtunk róla, hogy az úgynevezett árfolyamrés miatt éppen az OTP ellen is született már két jogerős ítélet (ezekről itt és itt olvashat bővebben), tehát nyilvánvalóan nincs egységes álláspont a hasonló ügyek jogértelmezésében.