Újabb csúcsok felé zakatolnak a vasúti cégek

Vágólapra másolva!
Erőteljes emelkedést mutatnak a nagyobb észak-amerikai vasúti cégek grafikonjai. A piacon az elmúlt hetekben látott bizonytalanság jeleit alig lehet a grafikonon felfedezni. Ha marad a jó hangulat, folytatódhat a megkezdett rali is.
Vágólapra másolva!

Union Pacific (NYSE): Kitart az emelkedő trend

Az Union Pacific is újabb csúcsra emelkedett a napokban. Ha kitart az irány, akkor újabb célt a Fibonacci-vonalak révén lehet meghatározni. Ebből a 150 dolláros szint adódik, aminek elérését támogatja az RSI emelkedő trendje is és az MACD közelgő vételi szignálja.

A 137,8 dolláros ellenállás már kétszer is visszaverte a hegymenet folytatódását, így ha lefordulna róla végleg az árfolyam, akkor a fontosabb Fibonacci-szintekre lenne érdemes odafigyelni 130, 125, illetve 118 dollár közelében. Igazán masszív támasznak a 200 napos mozgóátlag ígérkezik 123 dollár közelében.

Union Pacific (NYSE)

Forrás: [origo]

Canadian Pacific Railway (NYSE): Meredek csatornában száguld

Szinte megállíthatatlanul halad északi irányba a vasúti társaság történelmi csúcson lévő árfolyama, ami nemcsak megragadt a 100 dolláros szint felett, de egészen 123 dollárig menetelt. Ha a 121,5 dollárnál lévő 123,6-os Fibonacci szintről nem törik le, akkor a hegymenet folytatódása esetén a következő fontosabb ellenállás 127,6 dollárnál lehet a 138,2-es Fibonacci-szintnél. A hegymenet folytatódását erősítheti az RSI és az MACD emelkedő trendje.

Az emelkedés lefulladása esetén a 111,5 dolláros lélektani szint mellett a közelében lévő 100-as Fibonacci szintre lehet érdemes odafigyelni. A támaszt megerősíti az 50 napos mozgóátlag és az emelkedő trendvonal is. További csökkenés során a 101,6 dolláros 76,4-es Fibonacci szint, valamint a 90,5 dolláros 50-es Fibonacci szint, illetve a 200 napos mozgóátlag lehet fontos támasz.

Canadian Pacific Railway (NYSE)

Forrás: [origo]

Canadian National Railway (NYSE): Áttörte a 100 dollárt

Az elmúlt napokban új történelmi csúcsot állított fel a kanadai vasúti társaság részvénye a 100 dolláros szint felett. A hegymenet folytatódása esetén a fontosabb Fibonacci-szintek alapján a kurzus a 103,4 dolláros szint közelében ütközhet újabb akadályba. Előbbit az is erősítheti, hogy a közelében húzódik a 100 dolláros pszichológia szint is. Az emelkedést erősíti egyelőre az MACD vételi jelzése is.

Kedvezőtlen jel lenne, ha az árfolyam nem tudna megragadni a friss történelmi csúcs felett. Ebben az esetben a 99,8 dolláros szint közelében lévő 138,2-es Fibonacci-vonalban bízhat, amit az 50 napos mozgóátlag is megerősített az utóbbi időben. Ezt követően pedig a 200 napos mozgóátlagban lelhet menedékre, ami jelenleg 89 dollár környékén található. Figyelmeztető jelzés lehet az RSI túlvettsége, ugyanakkor ez önmagában még nem számít eladási szignálnak.

Canadian National Railway (NYSE)

Forrás: [origo]

Kansas City Southern (NYSE): Új csúcsot ütött

Új történelmi zárócsúcsot állított fel 104 dollár közelében a Kansas City Southern kurzusa. Nemrégiben az MACD újabb vételi jelet küldött, így az emelkedés folytatódása esetén a 116 dolláros szintet is célba vehetné az árfolyam, ami a 138,2-es Fiboból adódik.

A csúcs felállítását követően 100 dollár alá is benézett a kurzus, igaz, sikerült visszakerülnie a lélektanilag fontos szint fölé. Az RSI már csupán a túlvett zóna közelében mozog, ami nem túl pozitív jelzés, eladási szignállal azonban még nem ér fel. A Fibok alapján 92,6, 89, illetve 85,5 dollárnál láthatóak fontos támaszszintek, ezekre akkor lehet érdemes odafigyelni, ha a papír a 100 dolláros pszichológiai szint alá kerülne.

Kansas City Southern (NYSE)

Forrás: [origo]

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az a MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.