Meghúzták a forintot

Vágólapra másolva!
A reggeli stagnálás után hirtelen nagyobbat erősödött kora délelőtt a forint, és az euróval szembeni árfolyama új bő egy hetes csúcsára érkezve a 303-as szintet közelítette meg. Onnan azonban már kezd visszafordulni a jegyzés, miutána részvénypiacokon is kezd elromlani a hangulat a ciprusi válság körüli aggodalmak miatt.
Vágólapra másolva!

A reggeli stagnálás után hirtelen megugrott a forint euróval szembeni árfolyama, és a 304,5 körüli szintről 303,1 alá is benézett a jegyzése, ami bő egy hetes csúcsnak felel meg az esetében. A dollár/forint jegyzése 237,2-nél, a svájci franké 249,7-nél mozog délelőtt.

A hazai fizetőeszköz erősödését az európai tőzsdéken uralkodó mérsékeltebb jókedv is segíthette, azonban a piacokon látható kisebb hangulatromlás után az euró/forint árfolyama is kezd visszafordulni észak felé, és már újra 304-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

A forint így tovább tudott erősödni annak ellenére, hogy a tegnapi jegybanki kamatdöntő ülésen történelmi mélypontjára, 5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. A hazai fizetőeszköz technikai képét vizsgálva az látható, hogy az árfolyam nem tudta áttörni a 307-es szint közelében húzódó ellenállást, ahonnan visszapattant, és a lélektani 300-as szint felé kezdett megindulni.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

A forint a régiós devizákkal együtt tudott délelőtt erősödni, a cseh korona, a lengyel zloty és a román lej is jobban teljesít ma az euróval szemben. Azonban a folyamatot év eleje óta vizsgálva az látható, hogy a hazai fizetőeszköz látványosan elszakadt a többi régiós devizától, és trendszerű gyengülést mutatott.

Forrás: [origo]