Vágólapra másolva!
Ázsiában a shanghaji index 2,7 százalékot ugrott elsősorban a bankszektor és az ingatlanfejlesztők jó teljesítményének köszönhetően, míg Dél-Koreában 1 százalékos mínuszt szedett össze az index. Japánban ma zárva tarottak a piacok.Amerikában is negatív volt a hangulat tegnap, miután a ciprusi parlament nem szavazta meg a nemzetközi mentőcsomag feltételeként szabott bankbetétadót, bár nagy esésről nem beszélhetünk. Sőt a Dow Jones nap végére minimális pluszba tornázta magát.Európában a határidős indexek alapján pluszban nyithatnak a börzék, úgy tűnik gyorsan elmúlt a befektetők félelme.
Vágólapra másolva!

Nem szavazta meg a ciprusi parlament a nemzetközi mentőcsomag egyik feltételeként szabott bankbetétadót, így nem tudni hogyan folytatódik a ciprusi ügy. Michael Sarris ciprusi pénzügyminiszter viszont cáfolta a lemondásával kapcsolatban megjelent híreket. Sarris egyébként tegnap Moszkvában tartózkodott, mert az oroszok is segítőkezet nyújtanának az országnak.

Hegymenet Kínában

Kínában már nem foglalkoztak az Európából érkező hírekkel, a Shanghai Composite 2,7 százalékkal ugrott elsősorban a bankszektor cégei és az ingatlanfejlesztők megpattanásának köszönhetően. A China Citic Bank például 10 százalékkal lőtt ki, de például a China Merchants Bank is több mint 4 százalékkal emelkedett.

A Shanghai Composite értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A Hong Kong-i Hang Seng is emelkedni tudott, 0,9 százalékkal került feljebb az index. A múlt hónapban a Hong Kong-ban jegyzett kínai vállalatok részvényei 5-12 százalékot zuhantak, most viszont sokkal kedvezőbbnek tűnnek a kilátások számukra, mivel a kínai gazdasági növekedés gyorsulni látszik, mondta el a Deutsche Bank elemzője.

Forrás: [origo]

A japán tőzsde ma zárva tartott, míg Dél-Koreában a Kospi 1 százalékkal esett és az ausztrál S&P/ASX 200 is csökkent 0,4 százalékkal. A Kospi indexet elsősorban a pénzügyi szektor gyenge teljesítménye húzta le, 2 és 5 százalék közötti mínuszokat is összeszedtek a cégek. Ausztráliában az esést a nyersanyaghoz kapcsolódó cégek vezették, a Rio Tinto 2, míg a BHP Billiton 2,7 százalékkal került lejjebb.

Elmaradt a pánik Amerikában

A befektetők Amerikában is a ciprusi hírekre figyeltek, az amerikai indexek közül az S&P 500 és a Nasdaq is 0,2 százalékkal csökkent, a Dow Jones ellenben minimális 4 pontos pluszban fejezte be a keddi kereskedést. Habár kedvező hírek érkeztek az ingatlanpiaccal kapcsolatban, ugyanis a lakásépítési engedélyek száma majdnem öt éve nem látott szintekre emelkedett, de ez sem segített a vezető tőzsdéken.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül a defenzívebb iparágak teljesítettek jól, az alapvető fogyasztási cikkek vezetésével, míg az energiaszektor cégei majdnem 1 százalékkal csökkentek. Az euró gyengülése megállt a dollárral szemben, tegnap már az 1,286-os szint alatt is járt a jegyzés, ma reggel azonban az EUR/USD az 1,290 körül mozog.

Forrás: [origo]

Ma magyar idő szerint este fél 8-kor tart Ben Bernanke sajtótájékoztatót a Fed kétnapos kamatdöntő ülése után. Egyéb fontos makroadat ma nem érkezik a tengerentúlról.

Európában a határidős indexek alapján pluszban nyithatnak a börzék, ez alapján úgy tűnik gyorsan elmúlt a befektetők félelme.