Vágólapra másolva!
A BUX 0,7 százalékkal emelkedik féltávnál, a magyar parkettet elsősorban az OTP jó teljesítménye húzza felfelé, de a többi blue-chip is jól szerepel. A kiváló nemzetközi hangulat azonban a forintra nincs hatással, tovább folytatódik a hazai fizetőeszköz mélyrepülése, lassan elérheti a 300-as szintet az euróval szembeni kurzus.Az európai piacok megtáltosodtak a reggeli ázsiai emelkedésen felbuzdulva, az összes vezető európai index szép plusszokat szedett össze a kereskedési nap felénél.Amerika is emelkedéssel kezdhet a határidős indexek alapján, ahonnan egy fontosabb makroadat érkezik, a szolgáltató szektorbeli kompozit beszerzési menedzserindex.
Vágólapra másolva!

Nem tud magához térni a forint

Jól megy a hazai tőzsdének ma, habár kisebb az emelkedés mértéke, mint Európában. A BUX 0,7 százalékkal emelkedik, amivel a régióban még továbbra is hátul helyezkedik el.

Forrás: [origo]

A hazai parketten az emelkedést az OTP vezeti 1,4 százalékos plusszával, de a Richteren kívül az összes blue-chip felfelé veszi az irányt, a gyógyszercég kisebb mínuszban tartózkodik. A MOL továbbra is a 17 000 forintos árfolyam környékén mozog, jelenleg fél százalékkal erősödik, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékos növekedést mutat. Az Egis 1 százalék feletti reggeli előnyéből már leadott de még mindig 0,8 százalékkal emelkedik. A forgalom még mindig alacsonyabb az átlagosnál.

Forrás: [origo]

A kormány tovább folytatja a devizahitelesek megmentését - mondta el tegnap Orbán Viktor miniszterelnök a Reuters szerint. A JP Morgan elemzői szerint eközben nőtt annak az esélye, hogy az újonnan felálló jegybanki vezetés a devizahiteleket is felhasználja a devizahitelesek megsegítése érdekében.

A hazai gazdasági növekedés beindulásával a kormány megfontolná, hogy szükség van-e banki különadóra, vagy sem - mondta el Varga Mihály a Magyar Hírlapban. A leendő gazdasági minszter idén 0,5-1 százalékos GDP-bővülésre számít, míg a Bloomberg elemzői konszenzusa szerint csupán minimális, 0,05 százalékos növekedést vár.

Nem segíti a forintot a jó részvénypiaci hangulat, az euróval szembeni jegyzés már 299-nél jár, ezzel 1 havi mélypontjára esett. A hazai fizetőeszköz tegnap óta tartó gyenge teljesítményében változatlanul leginkább magyarspecifikus tényezők játszhatnak szerepet. A befektetők valószínűleg az új jegybanki vezetés esetleges "unortodox" politikája miatt félhetnek. A forint a többi devizával szemben is rosszul teljesít, a forint/dollár kurzus 229,5-nél, míg a CHF/HUF 243,6-nál mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Hegymenetben Európa

A vezető indexek mind komoly emelkedsét mutatnak, amit a német DAX vezet már 1,5 százalék feletti plusszal, de nincs nagyon lemaradva az olasz és a holland tőzsde sem. A kibontakozó európai rally mögött az állhat, hogy a befektetők között elterjedt a pletyka, hogy az ECB csütörtökön talán csökkentheti alapkamatát, ezzel adva lökést az európai gazdasági növekedésnek.

47,9 százalékpontra csökkent az eurózónában a szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex, ami jobb mint az elemzői várakozásban szereplő 47,3-as érték, viszont elmarad az előző hónapban mért 48,6-tól. Ezzel együtt a mutató még mindig szűkülést mutat, a bejelentés mégis adott egy pozitív löketet az európai piacoknak. 1,2 százalékkal bővült január az eurózóna kiskereskedelmi forgalma havi alapon, ami meghaladja az elemzői várakozásban szereplő 0,3 százalékos értéket.

Forrás: [origo]

Közzétette 2012-es eredményét a Glencore. A cég 3,06 milliárd eurós egyszeri tételekkel módosított nettó nyereséget ért el, ami viszont elmarad az elemzői konszenzusban szereplő 3,14 milliárdtól. Ugyanakkor a 2012-es árbevétel és EBITDA magasabb lett, mint amire a Bloomberg által megkérdezett elemzők számítottak. A vállalat megemelte az osztalékot is, és 15,75 centet tervez fizetni részvényenként. A jelentésre az árfolyam jól reagált, közel 3 százalékos pluszban mozog a kurzus. Fontos hír még a cég kapcsán, hogy a Glencore és az Xstrata tervezett összeolvadását egy hónappal, április 16-ra tolták el.

3 százalékos emelkedésben van a Xstrata is, miután az elemzői várakozásokon felül teljesített 2012-ben az. A cég a főbb mutatókban (árbevétel, EBIDTA, nettó eredmény) túlszárnyalta az elemzői konszenzust, valamint részvényeként 45 centes osztalékot tervez fizetni, az elemzők által várt 38 centtel szemben. A társaság szerint a gazdaság talpra állása folyamatban van, főleg Kínában és az USA-ban, ahol a termékeik iránti keresletre erősödésére igazán számítanak.

1 százalék körüli pluszban áll a felemás jelentést közzétevő német RWE. Az energiaszolgáltató üzemi eredménye 6,42 euró lett, ami meghaladja az elemzői várakozásokban szereplő 5,97 milliárd eurós értéket. Szintén pozitívum, hogy az EBITDA értéke 9,31 milliárd eurós összegével túlteljesíti az elemzők által várt 8,76 milliárdot. Nettó eredmény szintjén azonban csalódást okozott a cég, csupán 2,46 milliárd eurós nyereséget értek el, míg az elemzők 2,51 milliárdot vártak. A társaság az idei évre 7 milliárd eurós eszközértékesítést tervezett.

Elmaradt az elemzői várakozásoktól a német Beiersdorf jelentése, mind az EBIT, mind az adózás utáni eredmény szintjén. Ennek ellenére a Nívea termékeket is forgalmazó társaság papírjai már 3 százalékot drágultak a mai kereskedésben, amit vélhetően az Európában jellemző pozitív hangulat okoz.

Amerika is emelkedéssel kezdhet a határidős indexek alapján, ahonnan egy fontosabb makroadat érkezik, a szolgáltató szektorbeli kompozit beszerzési menedzserindex.