Ukrajnában terjeszkedik a Masterplast

Vágólapra másolva!
Új ragasztógyárat hoz létre Ukrajnában a Mastreplast egy nagyjából 600 ezer eurós beruházás keretein belül. A tervek szerint a korábban bejelentett lembergi és a most bejelentett sztrij-i egységek idén nyáron megkezdik működésüket. 
Vágólapra másolva!

A Masterplast újabb ukrajnai beruházást jelentett be hétfőn délelőtt. "A Masterplast Csoport 600 ezer eurós fejlesztés keretében ragasztógyárat hoz létre Sztrijben, ahol az EPS homlokzati hőszigetelő rendszerhez készít ragasztót és glettelőanyagokat. Az ukrajnai gyár rugalmasan tud alkalmazkodni a piaci igényekhez, az ott üzemelő gépsor ugyanis alkalmas lesz további portermékek - például csemperagasztó vagy aljzatkiegyenlítő -előállítására is."

"A Masterplast Nyrt. korábban bejelentette, hogy 1,4 millió eurós beruházással hőszigetelőlap-gyárat hoz létre az ukrajnai Lembergben megvásárolt telephelyen. Az újabb bővítéssel a Társaság már kétmillió eurónyi fejlesztést valósít meg az országban. Az előrejelzések szerint Ukrajna homlokzati hőszigetelő piaca komoly növekedés előtt áll, a most zajló beruházások célja, hogy a Masterplast Nyrt. is aktív részese legyen ennek a fellendülésnek, élve a kínálkozó piaci lehetőségekkel. A Társaságnak már 9 éve van leányvállalata Ukrajnában, stabil partnerhálózattal rendelkezik az országban, ami kiváló alapot teremt arra, hogy az új üzemekben készülő termékeit értékesíthesse."

"Az EPS-gyárban a tervek szerint 2013 júniusában indul meg a termelés, a létesítmény évente 250 ezer köbméternyi hőszigetelő lap legyártására lesz képes. A ragasztógyár várhatóan 2013 júliusában kezd termelni, éves kapacitása 20 ezer tonna lesz. A két üzem összesen 25 embert foglalkoztat majd, de a forgalom felfutásával a létszám megduplázódhat."

Mit jelent ez részvényesi szempontból?

Az új egységek működésének eredményhatását egyelőre nehéz megbecsülni, de mindenképpen értéknövelő beruházásokról van szó. Ukrajna egy gyorsan növekvő piac a társaság számára, és a helyi egységek telepítésével könnyebb lesz ellátni a piacot a Masterplast termékeivel. A menedzsment korábban azt jelezte, hogy a lembergi üzem működése nagyjából 1,2-1,5 millió euróval dobhatja meg a társaság árbevételét. A ragasztógyár létrehozásával ez a becslés tovább növekedhet.

Forrás: [origo]

Természetesen a másik oldalról nem szabad elfelejteni a kockázatokat sem. Az ukrán piac a politikai kockázatok miatt kifejezetten rizikós, bár a társaság korábbi elmondása szerint a szigorú követeléskezelés miatt a Masterplast piacai közül Ukrajna kiemelkedik a fizetési fegyelem tekintetében.

Az ukrán hrivnya leértékelési kockázatát a társaság úgy próbálja fedezni, hogy tavaly ősszel 1 millió euró értékben hrivnya alapú hitelt vett fel. Ezáltal a helyi devizában keletkező bevételeket a helyi hitelének törlesztésére tudja majd fordítani, és nincs kitéve a hrivnya átváltásából eredő kockázatoknak. Ebből a hitelből az év végéig 320 ezer eurónyit visszafizetett a Masterplast.

Masterplast

Forrás: [origo]