Megtáltosodott az olajár

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's GSCI 24 árupiaci terméket követő indexe 0,9 százalékot emelkedett a keddi kereskedési napon és már harmadik napja emelkedik. A mini-rallyban továbbra is a két meghatározó olajfajta a vezető, a WTI 1,4 százalékkal, míg a Brent 1,2 százalékkal került feljebb. Jól teljesítettek a mezőgazdasági termények is, de az ipari- és nemesfémek csekély elmozdulások mellett meglehetősen vegyes képet mutattak.
Vágólapra másolva!

Az olajár emelkedését a tengerentúlon megjelent vártnál jobb makrogazdasági adatok fűtötték. A WTI öthetes csúcsa közelébe ért, míg a brent csak tisztes távolságból követi amerikai társát. A két olajfajta árkülönbözetének folyamatos szűkülése is jól mutatja, hogy míg Amerikában a gazdasági kilábalást árazzák, addig Európában a ciprusi válság miatt (is) sokkal kevésbé optimista a befektetői hangulat.

WTI nyersolaj

Forrás: [origo]

Jól teljesített az amerikai földgáz is, 2,3 százalékkal ismét a már többször erős ellenállásnak bizonyuló 4 centes szint fölé került, a legújabb időjárás-előrejelzésben felvázolt sokadik "tavaszi" hideghullámnak köszönhetően.

Földgáz árfolyama

Forrás: [origo]

Hét kereskedési nap után először zárt az 1600 dolláros szint alatt az arany, bár jelentős mértékben nem távolodott el a kerek számtól, 1595 környékén zajlik a kereskedés szerda délelőtt is. Enyhe csökkenést szenvedett el az ezüst és a platina is, míg a palládium fél százalékot tudott erősödni.

Továbbra is csökkenő trendben mozog a cukor, a tegnapi nap ismét megközelítette a február közepén 17,67 centen ütött két és féléves minimumát. A kiújult eladói nyomás egyrészt a brazíliai kikötői sztrájkok elmaradásának, másrészt a kínai import vártnál alacsonyabb mennyiségének köszönhető. Ha ez a szint elesik, könnyen visszasüllyedhet az árfolyam a 2010-es 14-15 centes régióba.

Cukor árfolyama

Forrás: [origo]

Ötödik napja emelkedik az arabica kávé, így 4,5 százalékkal sikerült elszakadnia a múlt héten ütött közel hároméves mélypontjáról. A hosszabb távban gondolkozó befektetők arra számítanak, hogy a Brazíl kormány által meghirdetett készlet-felhalmozási akció ellensúlyozni tudja a rendkívül bőségesnek ígérkező idei termés árleszorító hatását. A gyapot, a kakaó a búza és a szója is erősödött, míg a kukorica csökkent.

Arabica kávé árfolyama

Forrás: [origo]