Ütöttek még egyet a forinton

Vágólapra másolva!
Gyengén kezdte a napot a forint, 306 forint fölött is járt már az euróárfolyam. Ma reggel érkezett egy inflációs adat is, ami szerint az éves szintű áremelkedés nagysága 2009 óta nem látott szintre esett vissza, az alacsony inflációs környezet pedig akár újabb kamatcsökkentéseknek is megágyazhat. Orbán Viktor nyilatkozata alapján a kormány igyekszik minél nagyobb nyomást gyakorolni a jegybankra ezen a téren. Matolcsy György kinevezése óta a forint messze a leggyengébben teljesítő deviza a világon.A mai kereskedés során a forint nem tudott markánsabb mértékben napon belül erősödni, jelenleg a 306-os szintet ostromolja a forint, ami fölé sikeresen kinézett az árfolyam késő délután. Több elemzőház szerint is komoly kamatcsökkentésekre kell számítani, ami akár tovább gyengítheti a hazai fizetőeszközt is.
Vágólapra másolva!

16:15 - Nem tud talpra állni a forint

Nem tudta magát összeszedni a forint a mai kereskedés során, kora délután a 306-os szintet is átlépte az euró forinttal szembeni árfolyama. A hazai fizetőeszköz kilenchavi mélyponton mozog a főbb devizákkal szemben.

A JP Morgan után a Royal Bank of Scotland (RBS) elemzője is új elemzéssel jelent meg. A társaság szerint év végére akár 3,5 százalékra is beeshet az alapkamat nagysága a jelenlegi 5,25 százalékos szintről.

Az RBS úgy véli, a Matolcsy György vezette MNB a márciusi kamatdöntő ülésen "nagy belépővel" jelenhet meg a Monetáris Tanács élén, szerintük akár 100 bázispontos kamatvágást sem lehet kizárni, bár ők inkább ettől mérsékeltebb 50 bázispontos csökkentést valószínűsítenek.

Az RBS a JP Morganhez hasonlóan szintén kiemeli, hogy a forint volatilitása és gyengülése lassíthatja a kamatvágások ütemét. Ha azonban megoldódik a devizahitelesek problémája, akkor viszont gyorsíthatja az élénkítést is. Amennyiben a háztartások és a kis és közepes vállalatok is megszabadulnának a devizahitelektől, akkor a forint gyengítése révén a kormány az exportot próbálná felpörgetni az RBS szerint.

EURHUF 3 perces grafikon

Forrás: [origo]

Megállhat a gyengülés?

A hosszabb távú technikai kép alapján a forintra "ráférne egy korrekció, mivel egyre gyorsabb ütemben halad az északi irány felé a forint. A tavaly szeptembertől berajzolható emelkedő sávból is kikandikált a heti grafikon szerint a hazai fizetőeszköz.

A következő ellenállás a forint számára a sáv tetejét követően 307,6 forintos euró szintnél húzódik. Amennyiben utóbbi szint fölé juitna az árfolyam, akkor nagyobb tér nyílhatna meg előtte, és nem zárhatnánk ki a 320 körüli szintek elérését.

Az indikátorok azonban támogatják a forint mostani mozgását, mivel az RSI emelkedő trendben mozog, míg az MACD euró/forint vételt jelez, tehát a forint árfolyamának további zuhanását.

Forrás: [origo]

Mi az a MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.



11:35 - A világ leggyengébbje a forint márciusban

Orbán Viktor mai nyilatkozata is tovább gyengíthette a forintot, az euróval szembeni, 305,5 körüli mélyponthoz hozzájárult, hogy a miniszterelnök ma azt mondta, az országnak alacsonyabb kakamtszintre van szüksége, hogy a vállalatok a mostaninál lényegesen alacsonyabb kamatok mellett juthassanak hitelhez. Orbán szerint legalább 50 százalékban hazai kézben kellene lennie a bankszektornak, szintén a hitelezés élénkítésének céljával (a nyilatkozatról részletesen nagytestvérünk, az origo számolt be). A kormányfő arra is utalt, hogy a kormány nem akarja nyíltan megmondani a jegybanknak, hogy mit tegyen. Tegyük hozzá, hogy a nyomás egyértelmű a további kamatcsökkentés irányába.

A forint egyébként március során a leggyengébben teljesítő deviza a világon, Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése és a jegybank vezetésében végbemenő agresszív átalakítások nyomán a forint 3,5 százalékot gyengült az amerikai dollárhoz viszonyítva, több mint másfélszer annyit, mint az egyébként tudatosan és agresszívan gyengített jen mutatott ugyanezen időszak alatt (az euróhoz viszonyítva ugyanígy messze sereghajtó a forint).

10:50 - Jöhet a kamatcsökkentés a JP Morgan szerint

A JP Morgan elemzője szerint "zöld utat" biztosít a jegybank számára a ma megjelent inflációs adat. Felmerülhet akár az 50 bázispontos kamatcsökkentés lehetősége is, de nagyobb a valószínűsége a 25 bázispontos vágásnak - írja kommentjében az amerikai befektetési bank szakembere. Jelentős forintgyengülés azonban az MNB kamatcsökkentési törekvéseit megállíthatja a JP Morgan szerint. A Bloomberg által megkérdezett elemzők a március 26-i ülésen 25 bázispontos vágásra számítanak.

A forint közben átlépett a 305-es szinten, nagyjából 1,1 százalékot veszített már ma az értékéből hazai fizetőeszköz.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: [origo]

9:30 - Folytatja gyengülését a forint

Nincs jó formában ma reggel a forint, egyre közelebb jár az árfolyam a 304-es szinthez az euróval szemben. A hazai fizetőeszköz harmadik napja mutat gyengülést az euróval szemben, de a dollár és a svájci frank ellenében is rosszul teljesít a forint. Az USDHUF 233,6, míg a CHFHUF 246,2 körül tartózkodik.

EURHUF 3 perces grafikon

Forrás: [origo]

Négyéves mélyponton az infláció

Négyéves mélypontra esett vissza az infláció nagysága Magyarországon februárban a ma reggel megjelent adatok szerint. Éves alapon 2,8 százalékot emelkedtek az árak hazánkban, holott az elemzők 3,1 százalékos adatot vártak. Januárban még 3,7 százalék volt az infláció nagysága, de a rezsicsökkentés alaposan lehúzta a februári adatot. Ettől alacsonyabb áremelkedést 2006 nyarán mértek.

Az alábbi grafikonon jól látható, hogy tavaly szeptemberi szintről drasztikus módon visszaesett az infláció nagysága, ráadásul a Magyar Nemzeti Bank által középtávú célnak meghatározott 3 százalékos szint alá is becsúszott. Az árszint emelkedésének a lassulása pedig akár újabb kamatcsökkentésre sarkallhatja az MNB-t. Forrás: [origo]

Régiós viszonylatban is halvány a forint teljesítménye. Az idei évben már több mint 4 százalékot veszített az értékéből az euróval szemben, messze többet, mint a környező országok fizetőeszközei.

Forrás: [origo]