Vágólapra másolva!
Érdemi hatások nélkül zárult tegnap az amerikai Fed kétnapos ülése. Az irányadó rátát a jegybank még jó ideig nulla százalék körül tartja, és egyelőre attól sem kell tartani, hogy a tőkepiacok emelkedését hajtó havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programnak hirtelen vége szakad. Bár a gazdasági környezetben javulás jelei mutatkoznak, az még ennek ellenére sem áll annyira erős lábakon, hogy magára lehessen hagyni.
Vágólapra másolva!

Nagy meglepetést nem okozott tegnap az amerikai jegybank, hiszen a tőkepiaci mozgások szempontjából kiemelt fontosságú likviditásfokozó intézkedések vártnál korábbi kifutására nem érkezett utalás. Az irányadó ráta még jó darabig nulla százalék maradhat, és úgy tűnik a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlásoknak sem egyhamar lesz vége.

Amíg ugyanis a munkanélküliségi ráta nem éri el a 6,5 százalékos szintet, illetve az infláció nem kerül 2,5 százalék fölé, a Fed-től továbbra is nagyfokú monetáris stimulusra számíthatunk. A jegybank saját előrejelzése szerint egyébként a 6,5 százalékos munkanélküliséget leghamarabb 2015-ben érhetjük majd el.

Ez persze nem jelenti azt, hogy addig két kézzel fogja szórni a pénzt a Fed, a piaci szereplők közül sokan arra számítanak, hogy már az idei év második felében elkezdi visszafogni vásárlásait a jegybank. A Reuters konszenzusa szerint az elemzők összesen 1000 milliárd dolláros eszközvásárlásokra számítanak. Mivel legutóbb is a Fed jegyzőkönyvéből derült ki, hogy a jegybankon belül egyre nagyobb a megosztottság a stimulusok fenntartásával, időzítésével kapcsolatban, a piaci szereplők talán most is inkább ennek megjelenésére helyezik majd a hangsúlyt.

Miután a Fed decemberi 2,3-3 százalékos idei GDP prognózisát 2,3-2,8 százalékra módosította, és a munkanélküliségi rátára vonatkozó becslését 7,4-7,7 százalékról 7,3-7,5 százalékra javította, vagyis nagy változásokat nem eszközölt a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban, nagy hangsúly helyeződött Ben Bernanke elnök 2014 januári esetleges távozására. Bernanke mandátuma akkor jár ugyanis le, és lapértesülések szerint a válságkezelésben megfáradt jegybankelnök a magánszférába szeretne visszavonulni. Piaci szempontból ez azért kelthet hullámokat, mert nagyjából a távozással esne egy időbe a jelenlegi eszközvásárlási programok leépítése, melynek levezénylése nagy óvatosságot fog megkívánni. Ezt persze Ben Bernanke is tudja, ezért is mondhatta azt a sajtótájékoztatón, hogy nem ő az egyetlen ember, aki zökkenőmentesen képes lenne levezényelni a Fed kilépését a piacokról.

Mivel minden a várakozások szerint történt, érdemi árfolyamreakció nélkül maradt a tegnapi jegybanki ülés. Sem a részvénypiacok, sem pedig a dollár árfolyama nem reagált érdemben.