Vágólapra másolva!
Soha nem látott magasságokba szökkent kedden az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex, a Dow Jones. A tőzsdék dacolnak a több oldalról is fenyegető makrogazdasági és politikai kockázatokkal, és minden ellenvéleményt meghazudtolva jutottak újabb csúcsokra. A legnagyobb kérdés, hogy vajon meddig tud kitartani ez a lendület, de ma úgy tűnik, ez nem aggasztja a befektetőket. A szintén kulcsfontosságú S&P500 index is öt és fél éves csúcson mozog, hajszálnyira a saját történelmi rekordjától.Olvassa el az európai és magyar tőzsdéről szóló összefoglalónkat is!
Vágólapra másolva!

Történelmi csúcson a Dow Jones

Több mint száz éves története során egyszer sem látott szintre emelkedett ma az amerikai részvénypiac egyik meghatározó mércéje, a Dow Jones index. A mutató 1 százalékos emelkedéssel 14 270 ponton áll, miközben korábbi legmagasabb értéke 14 198 pont volt 2007 októberében.

Az emelkedést a mai kedvező európai makroadatok támogathatják, valamint az, hogy Kína elkötelezettségét fejezte ki a gazdasági növekedési elérésére. A kínai kormány ugyanis közölte, fenntartja az idei évre vonatkozó 7,5 százalékos növekedési előrejelzését, melyet többek között az állami költekezések 10 százalékos emelésével kívánnak elérni. Ez azért jó hír, mert a világgazdaság számára jelenleg Kína lehet az egyetlen igazán számottevő növekedést biztosító motor, és az utóbbi hónapokban az egyik legfontosabb kérdés a kínai gazdaság teljesítménye volt.

Dow Jones index heti alakulása (pontban)

Forrás: [origo]

Janet Yellen, az amerikai jegybankként funkcionáló Fed elnökségi tagja tegnap úgy nyilatkozott, hogy Fednek tovább kell folytatnia a havi 85 milliárd dollár értékű eszközvásárlási programját, ami változatlanul hatalmas mennyiségű szabad pénzzel láthatja el a piacokat. Az európai tőzsdéken uralkodó kellemes hangulat így Amerikára is átragadt, az ötszáz legnagyobb tőzsdei céget tömörítő amerikai S&P 500 index is öt és féléve nem látott magasságokba emelkedett, és csupán alig valamivel több mint 2 százalékkal mozogg 1576 pontos történelmi csúcsa alatt.

S&P 500 havi alakulása (pontban)

Forrás: [origo]

A harminc részvényt tömörítő Dow Jones indexben leginkább a technológiai vállalatok pörögnek jól, az élen a sokáig nagyon mellőzött Hewlett-Packard halad közel 3 százalékos emelkedéssel, de ugyanígy megtaláljuk a top öt részvény között a United Technologies és a Cisco részvényét is.

Ahogy korábbi elemzésünkben is kiemeltük, az amerikai piacok kirobbanóan jó teljesítménye nincs teljesen összhangban a makrogazdasági és politikai környezettel, de ezek szerint egyelőre a hangulat minden kockázatot elfed. Általában véve a tőzsdei befektetők számára jó jel a történelmi csúcs, kiemelkedő "erőt" sugall, ráadásul az árfolyam előtt ilyenkor már nem tornyosul lényeges akadály, ellenállás. Ahhoz, hogy igazán higgyünk az emelkedő trend folytatódásában azért az is kell, hogy ezt a látszólagos erőt meg is tudják tartani a piacok, és tartósan a korábbi csúcsok szintje felett maradjanak.