Vágólapra másolva!
Többen dolgoztak a februárig tartó három hónapban, mint egy évvel korábban, mind a férfiak, mind a nők foglalkoztatási aránya javult. A munkanélküliségi ráta azonban nem javult.
Vágólapra másolva!

A 2012 december - 2013 február közti időszakban 3 millió 817 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, amely 23 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ez 0,6 százalékos növekedés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A november-januári időszakhoz képest viszont 37 ezerrel kevesebben dolgoznak, ezt magyarázza téli szezon pangása. A férfiak foglaloztatottsági rátája 0,9, a nőké 0,6 százalékponttal javult. 2 millió 29 ezer férfi és 1 millió 757 ezer nő dolgozott a 15-64 éves korosztályból.

A 15-24 éves korosztály foglalkoztatotti száma 218 ezer volt, a foglalkoztatottsági rátája 1,5 százalékponttal 19 százalékra emelkedett.

A munkanélküliségi ráta 11,6 százalékos, amely az előző év azonos időszakához képest változatlanságot jelent.

A javuló foglalkoztatottsági adatok körül módszertani vita alakult ki, ugyanis miközben a KSH egyre több foglalkoztatottat mér, addig egy másik adat (az alkalmazásban állók száma) azt mutatja, hogy nincs több munkahely.

A GKI Gazdaságkutató szerint ennek részben az lehet az oka, hogy a külföldön dolgozó magyarok torzítják a statisztikát, de a két adat mérési módja is okozhatja az eltérő trendet. A foglalkoztatottak számát önkéntes bevallás alapján készítik, vagyis ha valaki csak keveset, akár feketén is, de dolgozott, az már foglalkoztatottnak számít, az alkalmazásban állók számát viszont a cégek kötelezően közlik.