Egyre nehezebb helyzetben az 500 éves bank

Vágólapra másolva!
Háromszorosára emelkedett a kétes hitelekre képzett céltartalékok összege a Monte dei Paschi olasz banknál, ezzel ismét veszteséges negyedévet zárt a harmadik legnagyobb olasz hitelező. Bár a menedzsment számos költségcsökkentő intézkedést tervez bevezetni, egyelőre ezek még az Európai Bankfelügyelet jóváhagyására várnak.
Vágólapra másolva!

Sorozatban harmadik negyedéve veszteséges Olaszország egyik legnagyobb bankja, a Monte dei Paschi di Siena. A bank negyedik negyedéves gyorsjelentése 1,59 milliárd eurós nettó veszteségről számolt be, mely jócskán meghaladja az elemzői konszenzusban szereplő 686 millió eurót. Ezzel együtt a veszteség összege lényegesen elmarad a 2011-es negyedik negyedévében elért 5 milliárd eurótól, amikor a bank a felvásárlásaival kapcsolatos goodwill-leírásokat is végrehajtotta.

A negyedéves jelentés talán legfontosabb adata azonban, hogy a céltartalékok az egy évvel korábbi 464 millió euróról 1,37 milliárd euróra emelkedtek, ezzel jelentősen megemelkedett a teljes hitelállományhoz képest elért aránya. Alberto Gallo, az RBS elemzője szerint az arány tovább fog növekedni, legalábbis az elkövetkező négy negyedévben, vélhetően 1-2 százalékos értéket vesz majd fel.

Forrás: [origo]

Szintén csalódáskeltő számok érkeztek az 541 éves bank bevételéről, a 778 milliós teljes bevétel 37 százalékos visszaesést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A bevételeken belül a legnagyobb súlyt képviselő kamatbevételek pedig 52 százalékos zuhanást szenvedtek el, a 2011 negyedik negyedévében még közel 1 milliárdos érték 2012 utolsó periódusára még az 500 milliót sem érte el.

A bank februárban több mint 4 milliárd eurós mentőcsomagot kapott, a menedzsment pedig úgy tűnik, tisztában van a problémákkal, és júniustól erőteljes eszközértékesítésbe kezdene, mely főleg a lízing és fogyasztói hiteleik eladását jelentené. A tervet az Európai Bankfelügyeletnek kell jóváhagynia. Emellett a bank a költségcsökkentés jegyében közel 400 bankfiókot zárna be az elkövetkező három évben, valamint 4 600 alkalmazottjától válna meg 2015-ig.

Mivel a bejelentés már a tegnapi piaczárás követően történt, így az árfolyamon egyelőre nem váltott ki komolyabb eladói nyomást. Az olasz piacokon legközelebb kedden lesz kereskedés, ahol vélhetően tovább folytatódhat, a több mint fél évezredes bank elmúlt években látott mélyrepülése.

A Monte dei Paschi di Siena árfolyama (Milánó)

Forrás: [origo]