Teljes sorcsere az E-Starnál, ez az egyezség feltétele

Vágólapra másolva!
A pénteki csődegyezségi tárgyaláson a jelen lévő hitelezők szinte teljes egyetértésben rábólintottak a menedzsment elvi csődegyezségi javaslatára. Ezután a következő lépés az lesz, hogy a hétfői rendkívüli közgyűlésen az igazgatóság beleegyezését adja az 50 millió darabos részvénykibocsátásba. Voltak azonban további javaslatai is a hitelezőknek, így például az egyezséghez szükség lesz arra is, hogy a felügyelő és auditbizottságokban jelentős személyi változásokat valósítson meg a társaság.
Vágólapra másolva!

A tegnapi csődegyezségi tárgyaláson a biztosított hitelezők mellett a tárgyaláson jelenlévő nem biztosított hitelezők majdnem teljesen egyhangúlag támogatták az E-Star elvi csődegyezségi javaslat tervezetét. A csörte a soron következő rendkívüli közgyűlésen folytatódik hétfőn (március 25-én). Ez egyébként a március 14-ére összehívott rendkívüli közgyűlés megismétlése lesz, ami a megjelentek számától függetlenül határozatképes. Ezen a közgyűlésen dönthetnek az elvi csődegyezségi javaslatban szereplő 50 millió darab új részvény kibocsátásának lehetőségéről.

Vannak azonban további kérdések, amelyek kapcsán újabb rendkívüli közgyűlés összehívására lesz szükség. Ugyanis a csődtárgyaláson az intézményi hitelezők kezdeményezték, hogy a csődegyezség ellenőrzésének a biztosítására a Társaság a soron következő rendkívüli közgyűlésén kerüljenek előterjesztésre a következők:

  • Társaság Igazgatósági tagjai közül kerüljön visszahívásra Molnos Dániel és Maximilian N. Teleki, míg a Felügyelőbizottsági- és Audit bizottsági tagok közül Dácz Gábor.
  • Kerüljön megválasztásra 2014. december 31. napig tartó határozott időtartamra a Társaság igazgatósági tagjává Szivek Norbert és az indítványozó által később megjelölt személy.
  • Kerüljön megválasztásra 2014. december 31. napig tartó határozott időtartamra a Társaság 5 fős Felügyelő bizottságának és audit bizottságának tagjává Fekete Attila, Poják Zoltán és az indítványozó által később megjelölendő személy.
  • Az intézményi hitelezők részéről további javaslatként elhangzott, hogy a Társaság alapszabálya akként kerüljön módosításra, hogy a Társaság közgyűlése személyi kérdésekben 3-es többséggel tudjon határozni és a Társaság vezérigazgatója felett a munkáltatói jogokat, - amennyiben erre a jogszabály lehetőséget biztosít -2014. december 31. napjáig a Felügyelő Bizottság elnöke gyakorolja.

Ezeket a javaslatokat a biztosított hitelezők száz százaléka, a nem biztosított hitelezőknek pedig közel 77 százaléka támogatta. Arról van tehát szó, hogy a hitelezők szeretnének nagyobb kontrollt és átláthatóbb működést a jövőben, ezért az elméletileg ilyen céllal működő felügyelő- és auditbizottságokból eltávolítanák a cég eddigi működésénél jelen lévő tagokat.

A csődtárgyaláson továbbá szavazásra bocsátották a kisbefektető hitelezők azon javaslatát, hogy az E-Star soron következő rendkívüli közgyűlésén kerüljön megválasztásra 2014. december 31. napig tartó határozott időtartamra a társaság felügyelő bizottságának tagjává Mádi Szabó Zoltán hitelező. A javaslat a biztosított hitelezők 100 százalékának, míg a nem biztosított hitelezők 85,57 százalékának támogatásával (nem szavazat nélkül) elfogadásra került a javaslat.

Részvényesi szemszögből nem rózsás a helyzet

Amennyiben megvalósul az 50 millió darabos részvénykibocsátás, a jelenlegi tulajdonosok (2,64 millió részvény birtokosai) jelentős tulajdonhányad hígulást fognak elszenvedni. A vállalati "tortából" a korábbi 100 százalékos részesedésük helyett a tőkeemelést követően már csak 5 százalékban fognak részesülni.

Korábbi számításaink szerint egy ilyen volumenű részvénykibocsátás után az egy részvényre jutó vállalati érték jelentősen csökkenne. Bár sok a bizonytalan tényező az értékelés során, véleményünk szerint a részvények értéke bőven 50 forint alatt lenne.

Úgy véljük azonban, hogy az még mindig az a jobb megoldás a részvényesek számára, ha csődegyezséggel és nem pedig felszámolással végződik a történet. Egy esetleges felszámolás esetén a részvényeseknek egyáltalán nem biztos, hogy bármi is jutna a cégből.