Tart a ciprusi megállapodás adta lendület Európában

Vágólapra másolva!
Továbbra is a ciprusi megállapodásnak örülnek az európai tőzsdék, ahol nagyobb emelkedéseket lehet látni. Itthon a BUX továbbra is a pozitív tartományban mozog, az emelkedést pedig az OTP vezeti, mely az európai bankokkal együtt nagyobb menetelésbe kezdett. Az Európában uralkodó vételi kedvet látva Amerikában is felfelé indulhatnak el a mutatók, melyek egyre közelebb kerülhetnek történelmi csúcsaikhoz. Fontosabb makroadatok közül csupán a dallasi Fed index fog napvilágot látni, ezen kívül inkább változatlanul a ciprusi fejlemények határozhatják meg a hangulatot.
Vágólapra másolva!

Élen a BUX a régióban

Az európai piacokon uralkodó jó hangulat a hazai börzére is kedvező hatással van, a BUX továbbra is nagyobb emelkedést produkál, és 1,3 százalékos pluszban forog. A hazai részvényindex ezzel változatlanul kiemelkedik régiós társai közül, bár a szomszédos piacokon szintén a vevők többségbe kerülése nagyobb erősödésekhez vezetett eddig.

Forrás: [origo]

A hazai főbb papírok közül kiemelkedik az OTP 2,3 százalékos menetelésével, mely az európai bankokkal együtt kezdett menetelésbe.

A többi blue-chip közül az Egis a bizonytalanabb kezdés után fel tudott zárkózni a második helyre 1,8 százalékos drágulásával. A gyógyszergyártó számára kissé negatív hír, hogy az amerikai bíróság elutasította a cég koleszterincsökkentő gyógyszerének korábbi bevezetésére vonatkozó kérelmét az USA-ban. Az Egis papírok erősödését segítheti, hogy a hazai gyógyszercég a döntéssel kvázi egyszeri jelleggel jutna igen jelentős, a vállalat éves nettó jövedelmének akár felére is rúgó bevételhez.

A MOL 0,8 százalékot, a Magyar Telekom fél százalékot, Richter pedig 0,8 százalékot erősödött. A gyógyszercég 660 forintos osztalék kifizetését tervezi idén, ami megegyezik a tavalyi kifizetéssel és az elemzői várakozásokkal is.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a Graphisoft Park 4,4 százalékot gyengült annak ellenére, hogy a menedzsmentje öt forinttal megemelte a részvényenként kifizetésre kerülő osztalékot.

Az E-Star vissazcsúszott a negatív tartományba, és már 3,8 százalékos mínuszban mozog annak ellenére, hogy a pénteki csődegyezségi tárgyaláson a hitelezők szinte teljes egyetértésben rábólintottak a menedzsment ajánlatára. A következő lépése az lenne, hogy a mai rendkívüli közgyűlésen megszavazzák az 50 millió darabos részvénykibocsátást. A hitelezők ezen kívül személyi változásokat is szeretnének a cégnél, mégpedig a felügyelő- és az audit bizottságokban.

A tavaly kifizetett osztalékkal azonos összegű osztalékot javasol az ELMŰ és az ÉMÁSZ vezetése is. Előbbi 1700, míg utóbbi 1400 forintos részvényenkénti osztalékot javasol, ami egyaránt 14 százalék körüli osztalékhozamnak felel meg mindkét papír esetében. Emiatt az Elmű 8,1 százalékot, az Émász pedig 11 százalékot drágult.

A remek hangulatban a forint is el tudott távolodni 14 hónapos mélypontjától az euróval szemben, és a jegyzése a 306-os szint körül mozog. A hazai fizetőeszköz a többi főbb devizával szemben is erősödni tud, a dollár/forint árfolyama 235,2-nél, a svájci franké 250,4-nél található délben.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nincs megállás Európában

Ciprusnak az utolsó pillanatban sikerült megállapodnia a Trojkával (EU, IMF, EKB) a ciprusi válság megoldásának kérdésében, melynek során az eurózóna pénzügyminiszterei jóváhagyták a ciprusi bankszektor megadóztatásának tervét. Az egyezséggel Ciprus elő tudja teremteni az államcsőd elkerüléséhez szükséges 5,8 milliárd eurós önrészt, mely a feltétele volt az EKB-tól és az IMF-től kapott 10 milliárd eurós segély odaítélésének.

A vasárnapi megállapodás értelmében a sziget második legnagyobb bankját, az óriási veszteségeket termelő Laiki Bankot két részre osztják, és az ott lévő 100 ezer eurónál kisebb betéteket áthelyezik az ország legnagyobb bankjába,a Bank of Cyprusba. A 100 ezer eurónál alacsonyabb összegű beteéteket az egyezség értelmében nem adóztatják meg. A 100 ezer euró feletti betéteket viszont befagyasztják, és egy még nem tisztázott részét az adósság fizetésére fogják felhasználni. Ezekre a betétekre akár 40 százalékos adót is kivethetnek.

A megállapodás hatására nagyobb menetelésnek indultak nyitás után az európai tőzsdék, és a lendület továbbra is kitart, így a főbb részvényindexek nagyobb emelkedést produkálnak.

Az élen továbbra is a francia CAC 40 index áll, melyet leginkább az Axa 2,9 százalékos százalékos erősödése segít. A vállalat részvényei azután kezdhettek drágulni, hogy bejelentették, Európa második legnagyobb biztosítójának ingatlankezelési részlege jelentősen csökkenti franciaországi kitettségét az ország vállalkozás ellenes politikája miatt. Ennek keretében 14 milliárd eurós portfóliócsökkentést hajtanak végre.

Forrás: [origo]

A jó hangulatban leginkább a bankpapírokat kezdték el tépni, a Credit Agricole 2,7 százalékot, a Banca Popolare 2,7 százalékot, a Société Généralé 2,4 százalékot, míg a Barclays 1,8 százalékot erősödött.

A Vodafone részvények is remekül teljesítenek, 2,4 százalékkal került feljebb az árfolyamuk, mivel a Sunday Times szerint megkezdődtek a tárgyalások a Verizon Communicationnel közös vállalatuk, a Verizon Wireless sorsáról. A forgatókönyvek szerint a Vodafone eladhatja tulajdoni hányadát amerikai partnerének, azonban a két óriásvállalat összeolvadása is elképzelhető.

Tovább menetelhet Amerika

Az európai és ázsiai tőzsdék remek teljesítménye miatt Amerikában is a vevők kerülhetnek többségbe nyitás után, és a határidős indexek alapján a Dow Jones 0,3 százalékos, az S&P 500 0,5 százalékos, a Nasdaq pedig 0,6 százalékos emelkedéssel indíthat. Ezzel a mutatók újra megindulhatnak történelmi csúcsaik felé, az S&P 500 ugyanis néhány ponttal mozog mindenkori legmagasabb értéke alatt, és a Dow Jones is a nemrégiben ütött történelmi csúcsa körül található.

Ma fontosabb makroadatok Európából nem fognak érkezni, és Amerikában is csak a dallasi Fed-index márciusi alakulását teszik közzé, így továbbra is a ciprusi fejlemények határozhatják meg a kereskedés hangulatát.