Felpezsdítheti az olajpiacot Chávez halála

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's GSCI árupiaci index 0,7 százalékot veszített értékéből a szerdai kereskedési napon. Nagyot esett a búza és a kukorica, lefelé tartottak az energiahordozók és az ipari fémek, de a nemesfémek, a cukor, a kávé és a gyapot erősödni tudtak. Hugo Chávez halála pedig izgalmas kilátásokat tartogat a kőolaj piaca számára.  
Vágólapra másolva!

A szokásos szerda délutáni olajkészlet adatok óriási bővülést mutattak, így gyorsan 89,50-ig bukott le a WTI crude árfolyama. Az árfolyam később visszakapaszkodott 90 dollár fölé, de a napot 0,4 százalékos mínuszban fejezte be. Hasonló pályát járt be a brent, tartva a 20 dollár feletti prémiumát, ma délelőtt a 111 -es szint környékén kereskedik. Mindkét olajfajta az elmúlt hónapok árcentruma körül mozog, ezek a szintek valahogy mindig visszavonzzák a kurzust, bármelyik irányba próbál is eltávolodni. Izgalmasabbnak ígérkeznek viszont a fekete arany távolabbi kilátásai.

Hugo Chavez venezuelai elnök halála hosszú távon átrendezheti a kőolajpiacot. A dél-amerikai ország rendelkezik a föld legnagyobb bizonyított kőolajtartalékával 297,57 milliárd hordóval. Ehhez képest a kitermelés visszafogottnak mondható, mindössze 2,9 millió hordó naponta. Összehasonlításul Szaúd-Arábia 265,41 milliárd hordós kitermelési potenciálja mellett, 9,3 millió hordót hoz felszínre naponta. Chavez hosszú elnöksége alatt az olajpénzek szociális kiadásokra költődtek a kitermelés bővítése vagy szükséges karbantartások helyett.

A csökkenő kitermelési számok növelése csak hosszú évek alatt valósítható meg. Nagy kérdés, hogy a felálló új vezetés milyen stratégiát követ, változik-e a merev Amerika- és üzletellenes viselkedés? A legvalószínűbb utód, az eddigi alelnök Nicolás Maduro, akinek megválasztása után kaphatunk képet a közeljövő változásairól.

WTI nyersolaj (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Továbbra is szűk sávban mozog az arany árfolyama, inkább kivárás jellemzi a kereskedést. Ma két jegybank is kamat meghatározó ülést tart és Draghi sajtótájékoztatója is tartogathat meglepetéseket. Ezt csak fűszerezi a holnap megjelenő legfontosabb amerikai havi adat, a nonfarm payroll. Mindenesetre meglepő lenne, ha a hét további részében is követné az eddigi márciusban megszokott oldalazást a nemesfém.

Több izgalom volt a gabonák piacán. Mind a búza, mind a kukorica nagy lendülettel esett át a 700 centes szinteken. Tavaly június óta nem járt ilyen alacsony értéken a búza árfolyama a CME-n, a tegnapi napon 3,2 százalékot veszített értékéből és egészen 683 centig esett. Egyre jobb hírek érkeznek az idei észak-amerikai terméskilátásokról, a bőséges csapadék és a kedvező időjárás a megnövekedett termésterülettel kombinálva rekordtermést ígér...

A kukorica 2,9 százalékot zuhant és csak néhány cent választja el a búza árfolyamától. Ekkora áresés 5 hónapja nem volt a kukorica piacán.

Kukorica (cent/véka)

Forrás: [origo]

Búza (cent/véka)

Forrás: [origo]