Súlyos gondok vannak a magyar költségvetés átláthatóságával

Vágólapra másolva!
A régiós országok közül csak a szerbeknél és a macedónoknál átláthatatlanabb, követhetetlenebb, ellenőrizhetetlenebb a költségvetés, mint nálunk, ezt az eredményt mutatja egy felmérés, amelyet a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest készített. Azt tudjuk, hogy baj van, de az még nagyobb, hogy ehhez lassan kezdünk hozzászokni.
Vágólapra másolva!

Ha átlátható vagy a mostaninál lényegesen átláthatóbb lenne a magyar költségvetés, akkor már önmagában ez is segíteni tudná a hiány és az államadósság csökkentését - világított rá Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest vezetője arra, miért fontos a hiteles, világos költségvetés. Magyarország nemzetközi összehasonlításban a sor végén kullog.

A költségvetés átláthatóságát a jó kormányzás keretében érdemes értelmezni. Tanulmányok szerint a jó kormányzás önmagában segíti a gazdasági növekedést, de fordítva nem igaz. "Ez azt jelenti, hogy minden országban lehet és kell is tenni érte" - mondta a bemutatón a KFIB ügyvezetője a Portfolio.hu beszámolója szerint. Azokat részesítik előnyben a befektetők, ahol a kormányzat hatékonyabban és aktívabban küzd a korrupció ellen. Ha egy cég eldöntötte, hogy a kelet-európai régióba jön, akkor azt is megnézi, hogy kormányzás terén az adott ország mennyire versenyképes" - magyarázta a szakember, aki sokáig a pénzügyminisztériumban dolgozott, majd a 2009-ben felállított Költségvetési Tanács elemzői gárdáját vezette, a stábot az Orbán-kormány 2010 végén szélnek eresztette.

Romhányi úgy vélekedett, hogy a költségvetési átláthatóság javítja a költségvetés teljesítményét is, segíti a hiány és az államadósság csökkentését. Arra is rámutatott a közgazdász, hogy a növekedést és a költségvetési konszolidációt is egyszerre tudja segíteni az átláthatóság javítása. "Ezért az átláthatósággal szemben nincs ellenérv" - hangsúlyozta a Portfolio.hu írása szerint.

A költségvetési átláthatóság nemzetközileg elfogadott mérőszáma az Open Budget Index (OBI). Ez a mutató felméri a költségvetési rendszer és dokumentumok átláthatóságát, közérthetőségét, illetve a magánszemélyek, civil szervezetek általi ellenőrzés szerepét.

Az OBI 0 és 100 pont közötti értéket vehet fel, minél nagyobb az index, annál átláthatóbbnak számít az adott ország költségvetése. A tavalyi költségvetések alapján Új-Zéland 93 ponttal első, Dél-Afrika a második, Nagy-Britannia a harmadik és Svédország a negyedik helyezéssel büszkélkedhet.

A több mint száz országot mérő listán Magyarország 40 ponttal a hatvanadik hely környékén található. A régiós országok közül csak a szerbeknél és a macedónoknál rosszabb a helyzet, mindenhol máshol a költségvetés áttekinthetőbb, közérthetőbb, ellenőrizhetőbb, mint nálunk. "Tudjuk, hogy Magyarországon súlyos problémák vannak a költségvetés átláthatóságával, de ami veszélyesebb ennél, hogy kezdünk hozzászokni ehhez" - figyelmeztetett Romhányi.