Simor András az EBRD alelnöke lesz

Vágólapra másolva!
Simor András volt jegybankelnök az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank egyik alelnöke lesz júliustól - közölte az EBRD szerdán.
Vágólapra másolva!

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) egyik alelnöke lesz július 1-jétől. Simor március elején, hatéves megbízatásának lejárta után távozott a jegybankból.

Simort pályázat útján választotta ki a posztra az EBRD, illetve annak elnöke.

A szervezet tájékoztatása szerint Simor András feladatai közé tartozik majd a gazdasági átalakulást elősegítő stratégiák és gazdaságpolitikai intézkedések koordinálása. Ezenkívül Simor András felel majd a támogatói pénzek mobilizálásáért és kezeléséért. Simor András a kinevezéssel az EBRD igazgatótanácsának is tagja lesz.

Simorhoz fog tartozni a kapcsolattartás a kormányokkal, írja a hvg.hu, így, ha úgy adódik, ő fog tárgyalni az Orbán-kormánnyal is. (Orbánék a 2010-es kormányváltás óta sok kellemetlen percet szereztek Simornak, az elejétől fogva Simor elmozdítását sem zárták ki.)

Több mint 2,5 milliárd euróval segítette eddig az EBRD Magyarországot

Az EBRD-t bő húsz éve alapították, alapvetően azért, hogy a volt szocialista országok piacgazdaságra való áttérését segítse. Feladata, hogy projekthiteleket nyújtson bankoknak, ipari, mezőgazdasági vagy szolgáltató szektorbeli vállalkozásoknak, illetve segítse az önkormányzati és környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztését. Az EBRD ügyfelei között régóta működő és új vállalkozások is vannak. A londoni székhelyű bank állami vállalatokkal is együttműködik, hogy segítse a privatizációjukat, átszervezésüket.

A bank szoros együttműködésben áll Magyarországgal. A másfél évvel ezelőtti beszámoló szerint az 1991-es alapítása óta eltelt húsz évben 164 ügyletet kötött a magyar féllel, 2,5 milliárd euró - mai árfolyamon 760 milliárd forint - értékben. Pénzügyi területre, közlekedési projektekre, mezőgazdaságba, energiaszektorba, ipari és kereskedelmi szférába is fektetett be az EBRD.

Tulajdonosai között 64 ország - köztük Magyarország - és két nemzetközi szervezet, az Európai Unió és az Európai Befektetési Bank van. Elnöke az indiai származású Suma Chakrabarti.

Az EBRD-nek a bank honlapja szerint öt alelnöki posztja van, az egyik - az emberi erőforrások és vállalati szolgáltatások területén - nincs betöltve.

Matolcsy is dolgozott az EBRD-nél

A banknál több magyar is dolgozik vagy dolgozott. Ott volt Matolcsy György, aki Simort váltotta március elején a jegybankelnöki székben. Matolcsy 1991-től igazgatóhelyettes, 1994-ben rövid ideig igazgató volt az EBRD-nél.

A londoni székhelyű banknál dolgozik Kármán András, aki a Nemzetgazdasági Minisztériumban a 2010-es kormányváltás után államtitkári pozíciót töltött be, majd 2011 őszén lett az EBRD egyik helyettes igazgatója. Tavaly májusban igazgatóvá nevezték ki.

Simor András utolsó jegybankelnöki interjúját az [origo]-nak adta, itt olvashatja el.