Vágólapra másolva!
Továbbra is messze kiemelkedik remek teljesítményével a BUX régiós társai közül, melyet a blue-chipek erősödése segít. Az összes főbb papír jól teljesít, az OTP nagyobb menetelést produkál a jó hangulatban, amiben a forint megugrása is szerepet játszhat. A hazai fizetőeszközön egy nagyobbat rántottak, és az árfolyama a 305-ös szint alá került az euróval szemben. Így a hazai befektetők jókedvűen várhatják a délutáni kamatdöntő ülést, ahol a várakozások szerint történelmi mélypontra csökkenti az alapkamatot a monetáris tanács.Európában alábhagyott a lendület a piacokon, bár a legtöbb részvényindex még mindig tegnapi záróértéke fölött mozog, korrigálva hétfői eséseiket. A piaci szereplők viszont nyugtalanok lehetnek a ciprusi válság továbbterjedése miatt. Amerikában ennek ellenére emelkedéssel indulhat a kereskedés, de a délutáni makroadatok még megmozgathatják a börzéket.
Vágólapra másolva!

Kitört az OTP

Jó hangulat uralkodik a magyar tőzsdén a délutáni jegybanki kamatdöntő ülés előtt. A magyar részvényindex továbbra is kiemelkedik régiós társai közül, a BUX ugyanis 1,3 százalékos pluszt tudott összeszedni. A szomszédos börzéken vegyes teljesítményeket lehet látni, a lengyel WIG 20 minimális emelkedésre, míg a cseh PX és az osztrák ATX kisebb csökkenésre képes.

A jókedvet kissé fokozhatja, hogy a KSH közlése szerint a március elején közölt 4,1 százalékos csökkenés helyett "csupán" 2,6 százalékos lehetett a kiskereskedelmi forgalom visszaesése januárban a felülvizsgált adatok alapján.

Forrás: [origo]

A BUX-ot a főbb papírok jó teljesítménye segíti, a blue-chipek sorát az OTP vezeti, mely 1,5 százalékos menetelésével elrugaszkodott a kulcsfontosságúnak tekintett 4400 forintos szinttől a jó hangulatban.

Az OTP-t az is segítheti, hogy két külföldi elemzőház is megemelte az OTP papírjaira megfogalmazott célárfolyamát, a Barclays 4680 forintos, a Mediobanca pedig 4700 forintos árfolyamot tart elképzelhetőnek egy éves időtávon. A vállalattal kapcsolatos további hír, hogy a jelenlegi 33 százalékról 29,9 százalékra csökken az OTP súlya a BUX indexben.

A MOL bő féléves mélypontjáról kezdett eltávolodni, és már 1,1 százalékot erősödött.

Az Egis 0,8 százalékkal értékelődött fel, amiben még az a tegnapi hír is szerepet játszhat, hogy a vállalat igen jelentős, éves nettó jövedelmének akár felére is rúgó bevételhez juthat annak ellenére, hogy az amerikai bíróság elutasította a cég koleszterincsökkentő gyógyszerének korábbi bevezetésére vonatkozó kérelmét az USA-ban. Ezen túl a Concorde 26 ezerre forintra emelte az Egis részvényekre számított célárfolyamát a korábbi 25 ezerről.

Rajtuk kívül a Magyar Telekom 1,2 százalékot, a Richter pedig 0,8 százalékot erősödött. A Magyar Telekom esetében egyébként 435 forintra csökkentette célárát a Concorde.

Forrás: [origo]

A forinton nagyobbat húztak délelőtt, és az árfolyama egészen a 304,6-os szint alá ugrott az euróval szemben. A dollárral szembeni jegyzés 236,5-nél, a svájci franké 249,5-nél mozog délben.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Történelmi mélyponton az átlaghozam

Több mint másfélszeres érdeklődés mellett adott túl három hónapos diszkont kincstárjegyein az ÁKK, melyen soha nem látott mélységbe süllyedt az aukciós átlaghozam. A 4,74 százalékos átlaghozam 5 bázisponttal alacsonyabb az előző aukció átlaghozamánál, de 2 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

Forrás: [origo]

Csökken a lendület Európában

Európában is a vevők vannak többségben a tőzsdéken, ahol a részvényindexek tegnapi eséseiket korrigálják. Az óvatos pluszok annak tudhatók be, hogy a befektetők attól tartanak, a tegnapi ciprusi egyezség követendő példa lehet a jövőbeni bankmentések során. Vagyis a 100 ezer eurónál nagyobb betétek befagyasztása, és bankmentéshez való felhasználásuk más eurózóna-tagországokban is elképzelhetőek.

A ciprusi bankok a tervezettel ellentétben csütörtökig zárva maradnak, hogy még pár napig elkerüljék az ügyfelek rohamát, és a bankpánikot.

A főbb európai mtuatók kissé veszítettek nyitás utáni lendületükből, de a legtöbb még mindig tegnapi záróértéke fölött mozog.

Forrás: [origo]

A londoni FTSE-t többek között a Kingfisher másfél százalékos emelkedése segíti. A lakberendezési áruház részvényei annak ellenére erősödnek, hogy a cég a 2011-eshez képest 13 százalékkal alacsonyabb adózás előtti nyereségről számolt be éves gyorsjelentésében. A vállalat árbevétele 10,57 milliárd fonton alakult a várt 10,83 milliárd helyett. A papírok emelkedését az segítheti, hogy a menedzsment 9,46 penny-s részvényenkénti osztalékot fog fizetni, ami magasabb a 8,84 penny-s várakozásnál.

Az Exxon Mobil olajóriás részvényei 0,9 százalékot erősödtek a Xetrán, miután bejelentették, hogy a vállalat 1,65 milliárd dollárt ruház be idén az iraki West Qurna 1-es olajmező fejlesztésébe, 50 millió dollárral többet, mint 2012-ben.

Felfelé indulhat Amerika

Amerikában emelkedéssel indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján, az S&P 500 és a Dow Jones 0,2 százalékos, a Nasdaq pedig 0,4 százalékos pluszban nyithat. A délutáni makroadatok megmozgathatják majd a piacokat, többek között a februári tartós cikkek rendelésállományát, a januári S&P Case-Shiller kompozit lakásárindexet, a februári újlakás értékesítések alakulását, valamint a márciusi fogyasztói bizalmi indexet is közzéteszik.