Sokkal kevesebb a Deutsche Bank profitja, mint állította

Vágólapra másolva!
Csaknem 400 millió euróval csökkentette korábban publikált 2012-es adózás utáni eredményét a Deutsche Bank, ami a jogi és peres költségekre elkülönített céltartaléknak köszönhető. Több szabályozói vizsgálat is folyik a bankkal szemben, köztük az állítólagos kamatláb-manipulációval, és kamatláb-derivatív termékek etikailag megkérdőjelezhető értékesítésével kapcsolatos peres eljárások. A cég részvényei 2 százalékkal emelkednek a jó nemzetközi hangulatban.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 400 millió euróval csökkentette korábban publikált 2012-re vonatkozó adózás utáni eredményét a Deutsche Bank. Ez azonban olyan egyszeri tételeknek köszönhető, mint például az amerikai jelzálogkölcsönökkel kapcsolatos jogi és peres költségekre elkülönített céltartalék. A hitelintézet még októberben számolt be róla, hogy jelzálogalapú értékpapírok kibocsátójaként vállalt szerepe miatt számos polgári perben vádlottként ül majd a bíróságon.

Forrás: [origo]

Emellett a Deutsche Bank több szabályozói vizsgálattal is szembenéz, köztük olyan peres ügyekkel, mint az állítólagos kamatláb manipulációval, és kamatláb-derivatív termékek etikailag megkérdőjelezhető értékesítésével kapcsolatban indult eljárások.

A legnagyobb német hitelintézet 33 százalékkal 2,4 milliárd euróra növelte céltartalékát, ami körülbelül 291 millió euróra csökkenti a 2012-es adózás utáni eredményt, de Christian Streckert, a társaság szóvivője további részleteket nem kívánt elárulni azzal kapcsolatban, hogy mi sarkallta a céget arra, hogy most tegye meg ezt a lépését.

Christian Hamann, a Hamburger Sparkasse részvényelemzője szerint a Deutsche Banknak nagyon óvatosnak kell lennie a bírósági eljárások során, hiszen a bank mind a befektetők mind pedig a szabályozók felől a figyelem középpontjában van. Hamann egyébként eladási ajánlást fogalmazott meg a vállalat részvényeire vonatkozóan. Valószínűleg túl optimisták voltak a banknál az előzetesen publikált számokkal kapcsolatban, azonban az árfolyammozgásból úgy tűnik, hogy a befektetők nem hittek maradéktalanul azoknak, tette hozzá.

A céltartalék-elkülönítés csökkentette a bank elsődleges tőkemegfelelési mutatóját is a januárban közzétett 8 százalékról 7,8 százalékra, de a hitelintézet továbbra is a 8,5 százalékos érték elérését célozza meg március végére. Emellett a bank fenntartja korábban bejelentett 75 eurócentes részvényenkénti osztalékfizetési tervét is.

A szerdai kereskedésben 2 százalékkal emelkednek a cég részvényei, amiben az általános jó nemzetközi hangulat mellett az is szerepet játszhat, hogy a társaság által korábban publikált adatokkal kapcsolatban szkeptikusak voltak a piaci szereplők.

A Deutsche Bank árfolyama (Frankfurt)

Forrás: [origo]