50 ezer forintos támogatás új pénztárgépekre

Vágólapra másolva!
Ötvenezer forint támogatást ad az állam a pénztárgépek cseréjéhez az arra jogosult vállalkozóknak - jelentette be a kormány szerdai döntését a nemzetgazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály közölte: a kormány a feketegazdaság magyarországi visszaszorítása céljából és annak érdekében, hogy a tisztességes vállalkozások számára nagyobb védettséget teremtsen, korábban már döntött arról, hogy a pénztárgépek cseréjét és azoknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online rendszeréhez való összekötését megvalósítja. Mint arról korábban írtunk, az összeköttetés megvalósítása előtt még számos technikai akadály áll, a határidőket már többször módosította a kormány, de továbbra is nagy a csúszás, ami veszélyezteti az idei költségvetésbe betervezett 95 milliárd forintos bevétel beérkezését.

A kormány most arról döntött, hogy az érintett vállalkozók 50 ezer forintos kompenzációt kérhetnek a pénztárgépek lecserélésére, vagy azért, hogy kiegészíthessék meglévő gépeiket egy speciális eszközzel, amely lehetővé teszi az online kapcsolatot az adóhatósággal. Az érintett vállalkozók, vállalkozások száma eléri a 180 ezret, ezek részben a társasági adó alá eső és eva szerint adózó vállalkozások, illetve egyéni vállalkozók.

Varga Mihály hangsúlyozta: a kompenzációt azok a vállalkozások, illetve egyéni vállalkozók kaphatják, amelyeknek az éves árbevétele nem ér el az 500 millió forintot, nem rendelkezhetnek adótartozással, nem állnak csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, és nem alkalmaznak feketén dolgozókat. A kormány arról is határozott, hogy az adózó vállalkozók esetében csak meghatározott számú pénztárgép cseréjét, maximum 5 pénztárgép bekötését támogatja a kormány.

A miniszter elmondta: a támogatás igénylése úgy történik, hogy a vállalkozó kitölt egy egyszerű adatlapot, amelyben a NAV felé jelzi, hogy a pénztárgépet cserélnie kell, és ehhez kéri az ötvenezer forintos támogatást. A NAV megvizsgálja az adatlapot, és kiad erről egy igazolást a vállalkozónak, ami egy kódszámot tartalmaz majd. Ezzel az igazolással a vállalkozó felkeresi a pénztárgépet értékesítő céget, és az igazolással vásárolja meg az új gépet, természetesen a gép ára és az igazoláson lévő összeg közötti különbséget kifizeti, és ezután a kereskedőnek kell majd valójában a támogatás folyósításáért a NAV-hoz fordulnia. A NAV megnézi, hogy a kódszámmal volt-e már eladás, és ha nem volt, akkor a NAV kiutalja a kereskedőnek a támogatási összeget.

Ilyen igényekkel október 31-éig lehet a NAV-hoz fordulni, és november 15-éig lehet majd a támogatási igényeket igénybe venni. A kormány azt szeretné, ha nagyjából a nyár folyamán megtörténne az átállás - mondta el Varga. A pénztárgép üzembe helyezéséhez a vállalkozónak szakszervizhez vagy műszerészhez kell fordulnia, aki átállítja a gépét, de ezt meg lehet majd tenni a NAV központi rendszerében egy online technikai támogatással is.