Örülhet Putyin, létrejött az orosz olajgigász

Vágólapra másolva!
Felvásárolta a TNK-BP olajipari vállalatot Oroszország egyik legnagyobb olajtársasága, az orosz állam többségi tualjdonában álló Rosneft. Az 55 milliárd dolláros ügylettel a Rosneft a világ legnagyobb kőolajkitermelő vállalatává válik, mely naponta átlagosan több olajat fog a felszínre hozni mint Irak vagy Kanada. Az orosz állam pedig tovább tudja erősíteni felügyeletét Oroszország kulcsfontosságú olaj-és gázkitermelése fölött, ahonnan az orosz költségvetés bevételének több mint 50 százaléka származik.
Vágólapra másolva!

Sikeresen lezárult tegnap a TNK-BP olajtársaság felvásárlása, melyet a világ egyik legnagyobb olajkitermelő cége, az orosz Rosneft kebelezett be. A fúziót még tavaly októberben jelentették be, azonban az 55 milliárd dollár értékű egyesülés csak tegnap ment végbe. (Az ügy előzményeiről részletesen itt olvashat.)

Az ügylet keretében a brit British Patrol 12,5 milliárd dollárért adta el a TNK-BP-ben meglévő részesedését a Rosneftnek, melyért cserébe a brit társaság 19,75 százalékos részesedést is szerzett a Rosneftben. A BP ezzel az állami tulajdonú Rosneft egyik legnagyobb tulajdonosává lépett elő. Az orosz vállalat ezen túl 27,7 milliárd dollárt fizet a TNK-BP másik tulajdonosának, az AAR-nek.

A fúzió révén a világ legnagyob kőolaj-kitermelő vállalata jön létre, mely 4,62 millió kőolaj-egyenértékes felszínre hozására volt képes már 2012 harmadik negyedévében is, ami meghaladta az addigi éllovas Exxon Mobil 4,15 millió hordónyi napi kitermelését is. Az orosz történelem legnagyobb felvásárlási ügylete után pedig a Rosneft tovább fogja tudni növelni termelését, és a világ kőolajkiteremlésének az 5 százalékára lesz képes. Az orosz vállalat által naponta felszínre hozott kőolaj-egyenértékes mennyisége meg fogja haladni Kanada vagy Irak által naponta kitermelt kőolaj-egyenértékes mennyiségét is. Ráadásul a Rosneft évi 50 millió tonnára tudja növelni Kínába irányuló olajexportját is 2018-ra.

Mi az a kőolaj-egyenérték?

A kőolaj-egyenérték egy olyan olaj- és energiamérték, amivel a különféle energiahordozók mennyisége összehasonlíthatóvá válik, például a kitermelés, készletek vagy a felhasználás terén.



Forrás: [origo]

Azzal, hogy az orosz állami többségi tulajdonú Rosneft be tudta olvasztani magában a TNK-BP-t, az orosz állam tovább erősítette felügyeletét Oroszország olaj-és gázkitermelése fölött, ami kulcsfontosságúnak tekinthető a számára, mivel az ebből származó pénzek adják az orosz költségvetés bevételeinek több mint 50 százalékát. Az ügylet megvalósításáért Vlagyimir Putyin elnök személyesen gratulált tegnap az irodájában a Rosneft vezetőienk.

Az ügylet után a British Petrol bejelentette, hogy a tranzakcióból származó forrásból 8 milliárd dollár értékben fognak sajátrészvényeket visszavásárolni, hogy így a vállalat tulajdonosai is részesedni tudjanak az óriási tranzakcióból származó forrásból.

A kedvező fejlemények ellenére a Rosneft részvényei 1,1 százalékos mínuszban, a BP papírok viszont 2,2 százalékos pluszban forognak Londonban.

Rosneft (London)

Forrás: [origo]

BP (London)

Forrás: [origo]