Óriási pénzesővel kedveskedik a chipgyártó

Vágólapra másolva!
Jelentős mértékű osztalékemeléssel, és megemelt sajátrészvény visszavásárlási programmal állt elő az amerikai Qualcomm. A vállalat a világ első számú olyan chipgyártónak számít, mely okostelefonokba készít chipeket, többek között az Apple, a Samsung és a HTC is a cég eszközeit használja. A bejelentésre 2 százalékos emelkedéssel reagáltak a Qualcomm papírjai.
Vágólapra másolva!

40 százalékkal megemeli negyedéves osztalékfizetését a Qualcomm amerikai chipgyártó, mely ezen kívül egy 5 milliárd dollár értékű sajátrészvény visszavásárlási programot is bejelentett. A részvényenkénti negyedéves osztalékfizetés így 35 centre emelkedik a korábbi 25 centről, míg a jelenleg is futó 4 milliárd dollár értékű sajátrészvény visszavásárlási programot az új váltja le, előbbiből még 2,5 milliárd dollárnyi volt hátra.

A vállalat így próbál több pénzt visszajuttatni részvényeseinek, mivel az utóbbi időben jelentősen megélénkült a kereslet az olyan okostelefonok iránt, melyek a cég technológiáját használják. A Qualcomm a világ legnagyobb olyan félvezetőgyártójának számít, mely különböző okostelefonokba készít chipeket. A társaság árbevételének nagy része az Apple, a HTC vagy a Samsung okostelefonjaiba készített chipek értékesítéséből származik.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A vállalat 2003 óta közel 20 milliárd dollár értékű összeget jutattot vissza részvényeseinek osztalék, valamint részvény-visszavásárlások révén. A cég vezérigazgatója, Paul E. Jacobs közölte, hogy továbbra is kedvezőek a kilátások, mivel a termékeik iránti hatalmas kereslet lehetővé teszi számukra a befektetések és a stratégiailag fontos lépések megvalósítását, továbbá a részvényesi jutattások ezen formáját.

A bejelentéseket kedvezően fogadták a befektetők, ugyanis a Qualcomm papírjai 2 százalékos pluszban forognak a mai kereskedés során.

Qualcomm árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]