Luxuscég, mégsem fizet eleget

Vágólapra másolva!
A várakozásokat alulmúló osztalékkifizetést jelentett be a Hugo Boss 2012-re vonatkozóan, emellett az elemzői konszenzusnál kisebb növekedést vár EBITDA soron is az idei évre a luxustermékeket gyártó vállalat. A hírek hatására a részvények nap elején még 3 százalékkal estek, napközben valamelyest korrigált az árfolyam, de a kereskedés végére is közel 3 százalékos mínuszba került a papír
Vágólapra másolva!

Ugyan a tavalyi évhez képest 8 százalékkal 3,12 euróra emelte egy részvényre jutó osztalékát a Hugo Boss német luxus ruházati óriás, ez olyan tekintetben csalódást keltő bejelentés, hogy a szám elmarad az elemzők által várt 3,20 eurótól. Nem ez volt az egyetlen olyan jelzés a társaságtól, ami inkább elkedvetlenítő hatással bírt piaci berkekben. Az EBITDA (Kamat, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) tekintetében ugyanis az elemzői várakozásoknál alacsonyabb 2013-as növekedési prognózist fogalmazott a menedzsment.

Az árbevétel és az egyszeri tételektől megtisztított EBITDA soron "magas, de egyszámjegyű" bővülésre számít a cég az idei évben, aminek a kiskereskedelmi forgalom emelkedése lesz a motorja, mondta el Claus-Dietrich Lahrs vezérigazgató egy televíziós interjúban. Az elemzők 11 százalékos EBITDA bővülést vártak.

Forrás: [origo]

A 2013-as profitnövekedést a tavalyi év során harmadával megnövelt üzlethálózat hajthatja. 2012-ben 218 új üzlettel gyarapodott a bolthálózat Belgiumtól, Ausztrálián át egészen Kanadáig, amivel 840-re növekedett a Hugo Boss butikok száma. Ennek köszönhetően a kiskereskedelmi bevételek először haladták meg a nagykereskedési üzletágból származó eredményt, ami "nagyjából változatlanul" alakulhat ebben az évben, jelentette a társaság.

A divatcég múlt hónapban a szakértői becsléseket meghaladó negyedik negyedéves számokat tett közzé, Európában 24 százalékkal, míg Amerikában 18 százalékkal nőtt az árbevétel az előző év azonos időszakához képest. Emellett a vállalat nettó adóssága 13 százalékkal 130 millió euróra csökkent.

A német luxus divatcég nagyobb összeget fog beruházni, mivel kihívásokkal teli évre számít idén, mondta el Lahrs. Ez azonban valószínűleg nem jelent majd problémát nyilatkozta Sebastian Frericks a Bankhaus Metzler elemzője, aki azt is hozzátette, hogy a vállalat eredmény várakozása nem okozott meglepetést.

A társaság fenntartotta 2015-re vonatkozó 3 milliárd eurós árbevételre és 750 millió euró EBITDA-ra szóló várakozását, amit az ázsiai és az amerikai piacon való további terjeszkedésre alapoznak. A Hugo Boss előrejelzése szerint a kiskereskedelmi forgalom a bevételek 55 százalékát fogja adni 2015-ben, évi 50 új üzlet nyitásával számolva.

A cég részvényei 3 százalékkal estek a bejelentés hatására, napközben valamelyest korrigált az árfolyam, de a kereskedés végére is közel 3 százalékos mínuszba került a papír.

A Hugo Boss árfolyama (Frankfurt)

Forrás: [origo]