Akkora a baj Cipruson, hogy Olli Rehn lemondta budapesti látogatását

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság gazdasági ügyekért, monetáris politikáért és az euróért felelős alelnöke a ciprusi helyzet miatt lemondta budapesti látogatását.
Vágólapra másolva!

A finn politikus az eredeti tervek szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel és Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt volna, illetve előadást tartott volna a gazdasági és monetáris unió témájában. A munkalátogatás napirendi pontjait nem hozták nyilvánosságra, de minden bizonnyal szóba került volna, hogy mikor ér véget a túlzottdeficit-eljárás Magyarországgal szemben.

A ciprusi kormány - az Európai Unió és az IMF egyetértésével - azt tervezi, hogy egyszeri adót vet ki a bankbetétekre. A kulcs mértékéről még nem született döntés. A bankok már zárva voltak, amikor az intézkedés tervét bejelentették, és a legközelebb kedden reggel nyitnak ki, amikor a pénzét menekítő lakosság várhatóan meg fogja rohamozni a fiókokat.

A bankbetétek megadóztatása része annak az alkunak, amelynek keretében a csőd közeli helyzetben lévő Ciprus 10 milliárd eurós hitelhez juthat. Az összeg azonban kevesebb annál, mint amennyire az országnak szüksége lenne a stabilitáshoz, ezért vette tervbe a kormány a társasági adó 10 százalékos emelését és a betétek egyszeri megsarcolását.

Olli Rehn február 22-én, az Európai Bizottság téli gazdasági előrejelzésének ismertetésekor Magyarországgal kapcsolatban kiemelte, hogy a GDP arányos költségvetési hiány - a hivatalos magyar állásponttal szemben - Brüsszel várakozásai szerint 2013-ban és 2014-ben sem marad 3 százalék alatt.

Hozzátette azonban, hogy a magyar fél olyan strukturális intézkedéseket vállalt, amelyek lehetővé teszik a hiány csökkentését, és bizakodásra adott okot, hogy nyilatkozata szerint Magyarország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól. Ez az Európai Bizottság pozitív tartalmú májusi jelentése esetén jöhet reálisan szóba.