Kutatási mezőket vásárolt a MOL

Vágólapra másolva!
Megállapodást írt alá a MOL a Mari Petroleummal a pakisztáni Ghauri blokk 30%-os és a MOL által operált ománi 43B blokk 25%-os részesedésének megvásárlásáról. A magyar olajtársaság ezzel a lépéssel tovább bővíti kutatás termelési portfólióját, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a vállalat értékét nagyban befolyásoló szénhidrogén kitermelés növekedését a távolabbi jövőben is fenntartsa.
Vágólapra másolva!

A MOL évek óta aktív kutatási tevékenységet folytat mindkét országban. Ománban, a 43B Blokk 25%- ának megvásárlásával a MOL 100%-os tulajdonossá vált. Az első kutatófúrás mélyítése jelenleg is folyamatban van, a kút tesztelése 2013 harmadik negyedévében várható.

A pakisztáni Ghauri blokk jó potenciállal rendelkező kutatási lehetőség, közel a MOL által operált Margala blokkokhoz. A Ghauri blokk operátora az MPCL 35%-os részesedéssel, a Pakistan Petroleum Limited szintén 35%-os részesedéssel rendelkezik. A Ghauri blokk jelenleg az első kutatási fázisban van és a konzorcium idénre tervezi az első kút lefúrását. A MOL az értékelések alapján olaj- és gáztalálatra számít.

A MOL által bejelentett akvizíciók alapvetően jó irányba mutatnak, hiszen a vállalat ezek alapján továbbra is hangsúlyt fektet arra, hogy a cég értékét nagyban meghatározó szénhidrogén kitermelést növelje. Olyan területeken terjeszkedik ráadásul a magyar olajcég, ahol már rendelkezik helyismerettel, ami szintén megkönnyítheti a dolgát a későbbiekben.

A tranzakcióval érintett blokkok azonban jelenleg kutatáési fázisban vannak, vagyis hogy mekkora potenciált rejtenek a cég eredményeire nézve, azt egyelőre nehéz megsaccolni. A munkák ráadásul csak évekkel később fordulhatnak majd termőre, miközben addig költségeket emésztenek majd fel. A részesedések vételárával kapcsolatban nem közöl részleteket a vállalat, pedig a vásárlás megítélését értelemszerűen az is nagyban befolyásolhatja.