Ma sem lett erősebb a forint

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben tapasztaltal ellentétben kissé nyugodtabb nap van eddig a forint háta mögött, melyre ma nem volt túlságosan negatív hatással a részvénypiacokon uralkodó borongósabb hangulat, és az eurózóna válságának mélyüléséről árulkodó pocsék makroadatok sem. A hazai fizetőeszköz az euróval szemben nem sokkal 14 hónapos mélypontja, a 305-ös szint körül billeg, míg a svájci frank árfolyama kisebb gyengülés után 250 körül, a dolláré 236,5-nél található. Állampapírpiaci forrásaink szerint egyelőre nincs jele a magyar kötvények elleni spekulatív támadásnak sem.
Vágólapra másolva!

Eddig nyugodtabb napot tudhat maga mögött a forint, melynek euróval szembeni árfolyama egész nap a 304,5-305,5 közötti sávban mozgott. A jegyzés kora este nem sokkal a 305-ös szint fölött található, míg a forint dollárral szembeni jegyzése 236,3-nál, a svájci franké 249,8-nál mocorog.

A hazai fizetőeszközre így ma nem volt túlságosan negatív hatással a ciprusi válság miatt az európai részvénypiacokon uralkodó borongósabb hangulat, és az eurózóna válságának mélyüléséről árulkodó pocsék makroadatok. Kitörő örömre azonban nincs ok az esetében, a forint az elmúlt időszakban nagyobb gyengülésen ment keresztül, melynek során az euróval szemben 14 hónapos, a dolláros és svájci frankkal szemben pedig nagyjából 9 hónapja nem látott mélységekbe esett az árfolyama a múlt héten.

A mélypontoktól viszont továbbra sem tud túlságosan eltávolodni a hazai fizetőeszköz, ami kifejezetten fájó lehet a devizahitelesek számára. Varga Mihály ma reggeli tv-nyilatkozatában elsősorban a ciprusi helyzetet okolta a forint elmúlt napokban láthatott mélyrepüléséért, noha azt érdemes megjegyezni, hogy a hazai fizetőeszköz mélyrepülése jóval korábban kezdődött, mint a ciprusi válság hét eleji kirobbanása.

Az euró-forint árfolyam

Forrás: [origo]

Nincs támadás a magyar kötvények ellen

A forintot ma a sikeres ÁKK aukció sem tudta segíteni, melynek során 15 milliárd forinttal több forrást tudott ma bevonni Magyarország 3, 5 és 10 éves államkötvények kibocsátása révén. A kedvező eredmény az aukción ellentmondani látszik a Reutersen keresztül felröppent pletykáknak, miszerint a magyar állampapírok ellen egyre nagyobb spekulatív erő gyülekezik az árfolyamok esésére bazírozó nagynemzetközi alapok révén.

Állampapírpiaci forrásaink szerint a sikeres aukció mellett az elmúlt két-három napban a másodpiacon is mintha inkább a vételi oldal mozgolódott volna aktívabban, nem látszódott nagyobb nyomás az eladói oldalon. Mindez természetesen nem jelenti, hogy a Reuters értesülései ne lehetnének helyesek, de egyelőre talán túlzás lehet a magyar állampapírpiacot bedönteni akaró erőktől félni.

Felzárkózik a régió

A régióban egyedül a román lej lóg ki kissé mai teljesítményével a főbb devizák közül. A román fizetőeszköz 0,1 százalékot tudott ma erősödni az euróval szemben, míg a forint, a cseh korona, és a lengyel zloty enyhe gyengülést szenvedett el. A forint aazonban az elmúlt hetekben produkált mélyrepülése miatt idén eddig a legrosszabbul teljesítőnek számít az euróval szemben a régiós devizák közül, amiben többek között a jegybanki vezetőváltás miatti bizonytalanság játszik szerepet.

Forrás: [origo]