Nyernek az átsúlyozásból a magyar részvények

Vágólapra másolva!
Ezúttal a magyar és a cseh részvények is győztesen kerülhetnek ki a bécsi tőzsde által számolt CECE index csütörtöki átsúlyozásából. A legutóbbi két alkalommal profitáló lengyel részvények most a rövidebbet húzták, ugyanakkor a vesztesek mellett a legnagyobb nyertes is a varsói parketten forog.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi két alkalommal ellentétben most nem a lengyel papírok kerülhetnek ki győztesen a CECE index átsúlyozásából, hanem fennmaradó részt alkotó magyar és cseh részvények. Lengyelország súlya ezúttal 1,6 százalékponttal 72,2 százalékra csökken, amivel azonban továbbra is megőrzi vezető szerepét. Eközben a magyar részvények kitettsége 0,9, míg a cseheké 0,8 százalékponttal 7,4, illetve 20,3 százalékra nőhet.

A sereghajtók mellett a győztes is lengyel

Az index komponensei közül a legnagyobb mértékben, 1,9 százalékponttal a lengyel TPSA telekommunikációs cég súlya csökken, ami az újabb osztalékvágást követő árfolyamzuhanással hozható összefüggésbe. Összességében azonban a TPSA nem számít a benchmark meghatározó elemének, nem úgy, mint az egyaránt 10 százalék feletti súlyt képviselő KGHM, PKO Bank és PZU, melyek egytől egyig rosszabbul járnak az átsúlyozással. Utóbbi szintén a nagy vesztesek közé sorolható a főként réz- és ezüst bányászattal foglalkozó KGHM mellett, előbbi 1,6, míg utóbbi kitettsége 1,1 százalékponttal alacsonyabb lesz csütörtökön piaczárást követően a CECE indexben.

Annak ellenére, hogy a lengyelek járnak a legrosszabbul a súlyok újraelosztásával, mégis tőlük kerül ki a legtöbbet profitáló papír is a Bank Pekao személyében, mely mintegy 2 százalékponttal nagyobb hányadot fog képviselni az indexben.

Forrás: [origo]

Egyaránt profitál a magyar ötösfogat

A magyar részvények kitettsége egyaránt emelkedhet, de amíg az Egistől csak minimális növekedés várható, addig a MOL, az OTP és a Richter súlya egyaránt közel negyed százalékponttal magasabb lehet. A Magyar Telekom várhatóan 0,1 százalékpontot nyerhet a lépéssel.

Teljesítményben verhetetlenek a lengyelek

Ha csak az elmúlt egy év teljesítményét vesszük figyelembe, akkor nem mondható, hogy remekeltek a régiós indexek. A legjobb formában lévő lengyel WIG20 8,5 százalékos növekedése mellett a BUX 3 százalékos, míg a cseh PX és a három ország piacát lefedő CECE is csupán 4-4 százalékos emelkedésen van túl.

Forrás: [origo]