Vágólapra másolva!
Tovább folytatta reggeli gyenge teljesítményét a forint, és az euróval szembeni jegyzés már a 296,5-ös szint körül jár. A BUX sem tud jó eredményt felmutatni a borús nemzetközi hangulatban, a csökkenést a MOL és az OTP 1 százalék feletti esése táplálja.Kissé visszább kapaszkodtak a reggeli mínuszokból Nyugat-Európában, vélhetően a kedvező makroadat hatására, bár továbbra is csökkennek a vezető indexek.Az amerikai határidős indexek alapján a tengerentúlon is negatív nyitásra lehet felkészülni, fontosabb makroadat ma nem érkezik majd az USA-ból.
Vágólapra másolva!

Nem talál magára a forint

Tovább folytatódik a forint gyengélkedése, az euróval szembeni jegyzés már a 296,5-ös szint körül jár. Ebben szerepe lehetett, annak a hírnek, hogy Matolcsy György még miniszterségének utolsó napjaiban olyan módosításokat eszközölt a jegybank alapító okiratában, amellyel megnövelte az elnök jogkörét, ezzel erősítve annak helyzetét az alelnökökkel szemben. Emellett ma reggeli találgatások szerint a monetáris tanácsba Balog Ádám helyettes államtitkár mellett Pleschinger Gyula, az NGM adó- és pénzügyekért felelős államtitkárát fogják jelölni. A forint/dollár kurzus 228,2-nél, míg a CHF/HUF 242,1-nél jár.

A hazai deviza piacán technikai szemmel a 297 forint/eurós szintek tartogatnak nagyobb izgalmakat. Itt egy hosszabb távú csökkenő trendvonal húzódik, melynek áttörése a forint további gyengülésével járhatna együtt.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Továbbra is gyengén muzsikál a budapesti értéktőzsde a hétfői kereskedésben, a csökkenést a MOL újbóli rossz teljesítménye okozza elsősorban, az olajpapír 1 százalék feletti mínuszban tartózkodik ma is, és az árfolyama már a 17 000 forintos szint körül jár. A forgalom továbbra sem magas a hazai parketten, még a 2 milliárdot sem éri el a kereskedés felénél. A régiós indexek kicsit jobban teljesítenek, mint a hazai börze, de a szomszédos országokban is veszteségek láthatók.

Forrás: [origo]

Az OTP sem kezdi jól a hetet, 1,1 százalékkal gyengülnek a kereskedés felénél a társaság részvényei, ami egy kisebb korrekció is lehet, mivel a múlt hetet 3 egymást követő napon emelkedéssel tudta zárni a bankpapír. A Magyar Telekomban még mindig kitart a vételi kedv a múlt heti osztalékkal kapcsolatos jó hírek óta, ma 0,5 százalékkal emelkedik az árfolyam.

Forrás: [origo]

A Richter 0,65 százalékkal kerül lejjebb, így már bőven a 35 000 forintos szint alatt tartózkodik, 34 575 forintnál. Az Egisre azonban jó hatással volt a reggel megjelent céláremelés, a Jefferies elemzője 23 300 forintra emelte az Egis részvényére számított célárfolyamát az eddigi 19 200 forintról. A kisebbik gyógyszerpapír már 1 százalékkal halad felfelé.

A kispapírok közül az E-Star és a PannErgy 3,8 és 2,5 százalékkal esik, míg az Appeninn részvényei 10 százalékkal zakóznak féltávnál.

Valamelyest csökkentek a mínuszok Európában

Némileg csökkentették veszteségeiket az európai papírok, vélhetően a kedvező termelői árindex hatására. A főbb indexek közül még így is azonban csupán a spanyol IBEX35 tartózkodik a pozitív tartományban, a görög ASE pedig még mindig 1,5 százalékos mínusz közelében van.

Forrás: [origo]

1,30-as szint közelében pattog az EURUSD kurzus, úgy tűnik tehát, hogy az elmúlt hetekben megkezdett euró gyengülés és dollárerősödés tovább folytatódik a piacokon.

Közzétették az eurózónára vonatkozó termelői árindexeket, ami 1,9 százalékos értéket mutatott. Az év/év alapon számított mutató decemberben 2,1 százalékos plusz volt, most pedig 1,9 százalékos növekedést vártak tőle, aminek meg is felelt.

20,65 milliárd dolláros profitot ért el a HSBC, ami elmarad a tavalyi 21,87 milliárdtól. Szintén alulteljesítették a tavalyi árbevételt, amikor 72,28 milliárd dollárt sikerült realizálni, idén azonban csak 68,33 milliárdot. A profittól való elmaradás legfőbb oka a közel 500 millió dollárt kitevő pénzmosási botránnyal kapcsolatos kártérítések, illetve a vállalat adósságállományának átértékelése 700 millió körüli növekedéssel. A jelentés eredményeként a papírok majd 3 százalékkal alacsonyabb értéken forognak a Londoni parketten.

Jelentősen megnehezítik a politikai kockázatok az európai gáztermelők helyzetét, mondta az Európa második legnagyobb gázszolgáltatójának számító Statoil egyik vezetője. A politikai bizonytalanság a gáz iránti kereslet révén a kitermelőket nehéz helyzetbe hozhatja, továbbá a vezető szerint számos ország számára fontos lehet a károsanyag kibocsátás csökkentése úgy, hogy szén használatáról gázra állnak át.

Legalább 25 százalékkal kell csökkenteni az európai acélgyártók termelését a következő három évben. Wolfgang Eder, az európai acéliparigyártók szervezetének elnöke szerint megközelítőleg 50 millió tonna többlet képződik a gyártóknál a pénzügyi válság hatására csökkenő kereslet miatt. A fokozódó költségek eredményeként közel a termelés fele szűnhetne meg az elkövetkező 15 évben, vagyis politikusoknak kell megteremteni a szabályozói és gazdasági környezetet ahhoz, hogy az európai cégek a világban versenyképesek maradjanak.

Az olasz közlekedésügyi minisztérium adatai szerint a Fiat autóeladásai februárban 17,4 százalékot zuhantak éves szinten, ráadásul a társaság piaci részesedése az eladott autók számát tekintve a januári 30,1 százalékról 28,5 százalékra esett vissza az adott hónapban. Az autógyártó részvényei közel 1,5 százalékkal csökkennek a mai kereskedésben.

A Fiat árfolyama

Forrás: [origo]