Nem szereti a MOL-t a Barclays

Vágólapra másolva!
A korábbi egyenlő súlyozásról már csak alulsúlyozásra ajánlja a MOL részvényeit a Barclays. Az elemzőház szakértője az olajtársaság papírjai vonatkozó célárát ezzel együtt 22500 forintról 17500 forintra vágta vissza.
Vágólapra másolva!

A korábbi egyenlú súlyozásról alulsúlyozásra módosította a MOL részvényekre vonatkozó ajánlását a Barclays elemzője. A befektetőház szakértője ezzel párhuzamosan a MOL célárát 22500 forintról 17500 forintra csökkentette. Ezzel még így is jelentősebb felértékelődési potenciál mutatkozik az olajtársaság részvényeiben, mivel azok délelőtt a 16340 forintos szint környékén mozognak a BÉT-en.

Forrás: [origo]

A vállalat részvényeinek árfolyama régóta a Bloomberg által összegyűjtött elemzői konszenzusok átlaga alatt tartózkodik, ami azt jelenti, hogy a szakértők hosszú ideje jóval optimistábbak a MOL részvényekkel kapcsolatban, mint a piac.

Forrás: [origo]

Rövid távon dominálnak a negatív tényezők

Rövid távon inkább negatív tényezőket lát a Barclays, kiemelve a szíriai termelés körüli bizonytalanságokat, a finomítás és kiskereskedelmi szegmens profitabilitására nehezedő nyomást, illetve azt, hogy az INA-finomító profitabilitásának javulása egyelőre szintén bizonytalan úton halad.

A Barclays elemzése azt is kiemeli, hogy a MOL esetében leginkább a jelentős potenciállal rendelkező kurdisztáni mezők jelentik a hosszú távú növekedési lehetőséget. A bizonytalan iraki-kurdisztáni politikai viszonyok miatt (erről korábban mi is írtunk) az elemzők úgy vélik, 2016 előtt még a legjobb esetben sem lehet jelentősebb kitermelésre és értékesítés felfutásra számítani. A MOL amúgy azzal számol, hogy a Shaikan mezőn már idén elérhetik a napi 40 ezer hordós kitermelési szintet, ami a társaság napi 115 hordós kitermeléséhez képest jelentős növekedést eredményezne. A Barclays elemzői egyelőre szkeptikusak ezzel kapcsolatban, és főleg a kitermelt olaj elszállításával kapcsolatban vannak kételyeik.