Kicsit összekapta magát a forint

Vágólapra másolva!
Nem tudta délelőtt folytatni a forint a tegnap délután látott erősödését, átmenetileg meredek gyengülési hullámot láttunk, délre az eurójegyzések visszatértek 306 forint fölé, dacára Balog Ádám tegnapi, nyugtató hangvételű nyilatkozatának. Cséfalvay Zoltán is beszállt a csitításba, 305 alá süllyedt vissza Orbán Viktor beszéde előtt az euróárfolyam, és nagyjából itt is várja a magyar hosszú hétvégét.Fussa át, mi történt szerdán a forinttal tegnapi cikkünkben!
Vágólapra másolva!

18:25

Késő délután sikerült még lejjebb tornászni az euró-forint árfolyamot - 305 alatt mozognak az eurójegyzések - a mérsékeltebb politikusi nyilatkozatokkal, és Orbán Viktor délutáni sajótájékoztatója sem hozott olyan negatív meglepetést, ami a délelőtt óta kibontakozotott forinterősödést derékba törhette volna. A miniszterelnök az alkotmánymódosítás miatti aggályokra reagált, de egyúttal hangsúlyozta, hogy a kormány legfontosabb célja az adósság leszorítása, ami fontos üzenet a befektetők számára.

Az euró-forint árfolyam (1 perces)

Forrás: [origo]

A régiós mezőnyre tekintve ezzel együtt továbbra is rendkívül markánsan kilóg a forint, hiába mászott vissza 305 alá az euró árfolyama, a forint eheti teljesítménye elszakított minket a régiótól. Ahogy korábban írtuk, a forint még mindig körülbelül egyszázalékos közelségben mozog a kritkusnak mondható ellenállásszinthez. Ezzel együtt a nagy gyengülési hullám után talán jogos lenne átmeneti korrekcióra számítani, még ha a hosszabb távú trend a további forintgyengülés felé mutat.

15:25

Csitultak a kedélyek a forint piacán a délelőtti megingás után, az euróval szembeni jegyzések 305 forint alá süllyedtek ismét. A viszonylagos megnyugvásban fontos szerepet játszhatott, hogy több kormányzati tisztségviselő is konzervatív, nyugtató hangvételű véleményének adott hangot. Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára az MTI szerint Londonban úgy nyilatkozott, hogy a költségvetési fegyelem fenntartása a kormány célja, nem lesz választási költségvetés. Az államtitkár azt is kifejtette, hogy nem tartja helyes iránynak a gyenge forintárfolyamot az export élénkítésében.

Orbán Viktor perceken belül beszédet tart Brüsszelben, a pár nappal ezelőtti harcias parlamenti felszólalás után fontos lesz hallani, hogy milyen hangnemet üt meg a miniszterelnök.

11:20

306 forint fölé emelkedett délelőtt ismét az euró árfolyama, de már reggel úgy tűnt, nem tudja tegnap megkezdett erősödését folytatni a forint. Hiába tudott valamelyest eltáncolni a szakadék széléről az árfolyam tegnap, a ma reggeli 304,5 közeléből 306,3 köré emelkedtek a jegyzések. A dollárt 236,5 forint környékén, míg a svájci frankot 247,8 forint körül jegyzik.

Ma reggel napvilágot látott a KSH ipari termelési statisztikája, ami szerint januárban 1,4 százalékkal zsugorodott az ipar kibocsátása az egy évvel korábbi szinthez képest, bár a decemberi, szezonálisan is gyenge teljesítményhez képest havi alapon 2,9 százalékkal bővült a termelés.

Az euró-forint árfolyam (1 perces)

A forint tegnap délutáni feltámadásában szerepet játszhatott, hogy lényegében megérkezett az új jegybanki vezetés egyik első, óvatos szóbeli intervenciója, hiszen az MNB új alelnöke, Matolcsy György elnök jobbkeze, Balog Ádám csitító nyilatkozatot tett közzé, amiben hangsúlyozta, hogy a forint csapkodása és esetleges erőteljes gyengülése káros Magyarországnak. Ezzel talán aztkívánta jelezni a piac számára, hogy szükség esetén a jegybank kész közbelépni, hogy megóvja a gazdaságot a szélsőségektől.

Apró bökkenő ugyanakkor, hogy miközben például Mario Draghi EKB-elnök renoméja és hitelessége lehetővé teszi, hogy pusztán szavai segítségével befolyásolja például az euró árfolyamát, a Matolcsy György nevével fémjelzett, szinte teljes egészében volt minisztériumi funkcionáriusokból álló új jegybanki vezetés elfogadottsága és hitelessége kérdésessé teszi a hasonló akciók sikerét.

A hosszabb távú grafikonra tekintve látható, hogy igazán nem múlt el a veszély a forint feje fölül, közelebb van a kritikus ellenállásnak számító 307 forinthoz az euró árfolyama, mint a "menedéket" jelentő 300 alatti szintekhez, sőt, az elmúlt percekben mintha újabb roham készülne a fontos ellenállás ellen. Pedig az elmúlt napok masszív felhúzása után joggal számíthatnánk némi korrekcióra, az előttünk álló napokban az euró-forint árfolyam megpróbálhat visszakúszni a 300-nál található támasz közelébe, ha nem éri újabb sokk a piacot.

Az euró-forint árfolyam (napi grafikon)

Ehhez az kellene, hogy a jegybanki átalakítások kapcsán ne lásson napvilágot újabb riasztó információ (az esés múlt pénteken a két alelnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc félreállításának hírére indult meg). A tisztogatások meglehetősen előrehaladott állapotban tartanak, legalábbis erre utal nagytestvérünk, az origo cikke, amely szerint már a középvezetői szinten folynak a személycserék. Ha újból elhatalmasodna az eladói hullám a forint piacán, a 307 forintos szint áttörésével akár 317 forint közelébe is emelkedhet az euró árfolyama.