Nem fogytak eléggé az Oracle szoftverei

Vágólapra másolva!
Elvétette a várakozásokat harmadik negyedéves gyorsjelentésével a világ harmadik legnagyobb üzleti alkalmazásokat kínaló vállalata, az Oracle. A cég az új szoftverek használati jogainak eladása, valamint a hardvereinek értékesítésének visszaesése miatt mind árbevétel, mind egy részvényre jutó nyereség soron kellemetlen meglepetést okozott. Ebben leginkább a felhő alapú szolgáltatások egyre nagyobb térnyerése játszik szerepet, ami csökkentette a cég szoftverei és hardverei iránti keresletet. Az Oracle részvényei a kedvezőtlenebb eredmények után több mint 8 százalékot zuhantak zárás után.
Vágólapra másolva!

A vártnál gyengébb gyorsjelentést tett közzé a vállalati számítógépes szolgáltatásairól is ismert Oracle. A szoftvercég különleges tételektől tisztított egy részvényre jutó nyeresége 65 centet tett ki a harmadik negyedévben 8,97 milliárd dolláros árbevétel mellett. Az elemzői várakozások 66 centes EPS-ről és 9,37 milliárd dolláros árbevételről szóltak. A vállalat pénzügyi éve májusban végződik, így a mostani eredmények a februárban véget ért harmadik negyedévre vonatkoznak.

Az új szoftverek használati jogának eladásai - melyek a következő időszak eredményeit is előrejelzik - egy év alatt 1,8 százalékkal csökkentek, és 2,33 milliárd dollárt tettek ki. Raimo Lenschow, a Barclays elemzője 2,55 milliárd dollárra számított. A hardverek értékesítése is elmaradt a várttól a harmadik negyedévben, melyekből 23 százalékos visszaesés után 671 millió dollár folyt be. A Wells Fargo elemzője 783 millió dollárt várt.

Forrás: [origo]

Egyes elemzők szerint az Oracle gyengébb eredményeiben a vállalatok szoftver felhasználási szokásainak megváltozása játszott szerepet, melyek az értékesítések visszaeséséhez vezettek. A vállalatok ugyanis egyre inkább a felhőalapú szolgáltatásokat helyezik előtérbe, ami miatt egyre kevesebb szükségük van a cég hardvereire és szoftvereire.

Safra Catz gazdasági igazgató szerint számos nagyobb üzletet a vártnál jóval később tudtak megkötni, ami az eredményeiken is meglátszódik. A negyedik negyedévben ezeket a szerződéseket már aláírták, így az árbevételük visszaesése csak átmeneti volt.

Emiatt a menedzsment a negyedik negyedévre jobb eredményekre számít - közölte Catz-, mely szerint a különleges tételektől tisztított egy részvényre jutó nyereségük 85-91 centet tehet ki, ami egybevág a szakértők 88 centes becsléseivel. A vállalat árbevétele 10,8-11,4 milliárd dollár között alakulhat ebben az időszakban, ami kissé elmarad az elemzők 11,5 milliárd dolláros prognózisaitól.

Az Oracle ugyanakkor nem ennyire optimista a hardver értékesítésekkel kapcsolatban, melyek a társaság szerint tovább zuhanhatnak, és ebben a negyedévben akár további 13-23 százalékkal eshetnek vissza. Ebben szintén a felhő alapú szolgáltatások előretörése játszhat szerepet. Ebből az új technológiából származó bevétel rohamosan növekszik -igaz még mindig kis mértékben járul hozzá az Oracle eredményeihez -, de a szolgáltatás térnyerését az Oracle is felismerte. A cég, hogy fel tudja venni a versenyt ezen a piacon az olyan nagyobb versenytársakkal, mint az SAP, a Workday vagy a Salesforce.com, felvásárolta a Taleo és a RightNow Technologies vállalatot.

Forrás: [origo]

Larry Ellison vezérigazgató tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, a cég az akvizíciós tevékenységét folytatni fogja, ennek érdekében folyamatosan keresi a felvásárlási lehetőségeket. A vállalat februárban kebelezte be 1,7 milliárd dollárért az Acme Packetet, a sepciális hálózat megoldásokat kínáló társaságot.

A gyengébb gyorsjelentés miatt az Oracle részvényei 8,5 százalékot zuhantak zárás után, melyek árfolyama az évben eddig 7,3 százalékkal került feljebb.

Oracle árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]