Vágólapra másolva!
Nem tud javítani a magyar részvényindex, mely tegnaphoz hasonlóan a negatív tartományban mozog napközben, leginkább az OTP esése miatt. A bankpapírra kifejezetten rossz hatással van a forint mélyrepülése, a hazai fizetőeszköz ugyanis kilenchavi mélypontján mozog az euróval, dollárral, svájci frankkal szemben. Európában enyhe pluszt mutatnak a főbb piacok annak ellenére, hogy a brit ipari termelés a vártnál nagyobb visszaesést mutatott januárban, Olaszország pedig emelkedő hozamok mellett adott túl állampapírjain.Amerikában enyhe gyengüléssel indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján, és nagy kérdés, hogy az S&P 500 közelebb tud-e kerülni mindenkori csúcsához, valamint, hogy a Dow Jones folytatni tudja-e egy hete tartó nyerőszériáját.
Vágólapra másolva!

Sereghajtó a forint

Nem enyhült az eladói nyomás a hazai parketten, és a BUX változatlanul 0,7 százalékos mínuszban mozog. A hazai benchmark ezzel a cseh társával együtt kissé lemaradt régiós társaitól, a többi szomszédos piacokon ugyanis stagnálás látható.

Forrás: [origo]

A magyar részvényindexet leginkább az OTP tegnap óta tartó mélyrepülése húzza lejjebb, a bankpapír már 01,1 százalékot veszített értékéből. Az OTP gyenge teljesítményében a forint mélyrepülése játszhatja a legnagyobb szerepet.

A Richter délben nem mutat elmozdulást, és a gyógyszercéggel kapcsolatos hír, hogy egy széleskörű hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá az Oriont Corporation-nel közös kutatási és fejlesztési projektek megvalósítása céljából.

A Magyar Telekom szintén mínuszban mozog, miután 342 forintra csökkentette a papírokra vonatkozó célárfolyamát az HSBC elemzője. Az ajánlás továbbra is alulsúlyozás. A vállalattal kapcsolatos további hír, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter egy tegnapi ülésen cáfolta, hogy az állam mobilszolgáltatót vásárolna - írja az MTI. Különböző hírportálok az elmúlt hetekben számoltak be róla, hogy kormányközeli források szerint mintegy 200 millió euróért megvenné az állam a Vodafone hazai érdekeltségét.

A MOL 0,3 százalékot esett, az Egis viszont 0,3 százalékot tudott emelkedni, amivel vezeti a főbb papírok sorát.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star 1,7 százalékot,a Danubius pedig 0,6 százalékot erősödött.

A forint viszont nem képes javítani, és újabb, kilenchavi mélypontjára került a három fő devizával szemben. Az euróval szembeni jegyzés már a 305-ös szintnél, a dolláré 234,4-nél, a svájci franké pedig 247,2-nél mozog. A ma reggeli inflációs adat további forinteséseket vetíthet előre, mivel az alacsony inflációs környezet újabb jegybanki kamatcsökkentéseknek is megágyazhatnak, melyek forintgyengítő hatásúak. Matolcsy György kinevezése óta pedig a forint messze a leggyengébben teljesítő deviza a világon.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Elvitték a magyar papírokat

Jól sikerült az ÁKK mai 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciója, melyen a meghirdetett 50 milliárd forintnyi papírra közel 130 milliárdnyi vételi ajánlat érkezett. A nagy érdeklődést látva 60 milliárdnyira emelték a vételre elfogadott mennyiséget. Az átlaghozam 4,88 százalékon alakult, ami 5 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, de 5 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenicahozamnál.

Forrás: [origo]

Visszaesett a brit gazdaság

A tegnapi esések után továbbra sem mutatnak jelentősebb elmozdulást a főbb európai részvényindexek, melyek nem sokkal hétfői záróértékeik fölött mozognak. Az enyhe emelkedés annak ellenére következik be, hogy a brit ipari termelés 1,2 százalékkal esett vissza januárban havi alapon, ami a vártnál jóval nagyobb mértékű zsugorodásnak tekinthető, mivel a szakértők 0,1 százalékos csökkenésre számítottak.

Az olasz kötvényaukció felemásan sikerült, melynek keretében a tervezett sáv tetején, 7,75 milliárd eurónyi 12 hónapos dkj-t értékesítettek emelkedő hozam mellett. Az aukciós hozam ugyanis 1,28 százalékra emelkedett az előző aukció 1,094 százalékos átlaghozama után.

Forrás: [origo]

A FTSE ennek ellenére 64 hónapos csúcsán, a lélektani 6500 pontos szint fölött mozog, amiben leginkább az Antofagasta 4,6 százalékos erősödése segíti. A bányaipari vállalat a vártnál jóval nagyobb, 0,985 dolláros részvényenkénti osztalékot fizethet erre az évre.

A Commerzbank 3,3 százalékos ugrásával támogatja a német DAX-ot, mivel 5 milliárd font értékű eszközeladást tervez a bank Nagy-Britanniában, ami a pénzügyi válság óta a legnagyobb értékű hitelek eladását jelentené. Az ingatlanhitelek vásárlói olyan ingatlanbefektetési alapok lehetnek, mint a Blackstone, Lone Star, vagy akár a Starwood Capital.

Nincs messze a csúcs az S&P 500-nak

Amerikában nagy kérdés, hogy folytatni tudják-e az elmúlt napok emelkedéseit a részvényindexek. A Dow Jones az elmúlt hét napban folyamatosan a pozitív tartományban zárt, amivel újabb és újabb történelmi csúcsokat döntögetett, és az S&P 500 is már csak néhány pontra van mindenkori legmagasabb értékétől.

A határidős indexek alapján 0,1 százalékos gyengülésre lehet felkészülni nyitás után. Makroadatok hiányában pedig a vállalatok felől érkező hírek határozhatják meg a kereskedést.