Vágólapra másolva!
A magyar tőzsde teljesítményét elsősorban az OTP 2 százalék körüli esése fogja vissza, habár még így is jobban muzsikál, mint nyugat-európai társai. A forintot is elérte a negatív hangulat, de a reggeli gyengülést követően kissé visszakorrigált az árfolyam, az euróval szembeni jegyzés jelenleg a 307,5-ös szint körül mozog.Európában nem enyhül a nyomás a részvénypiacokon, amiben közrejátszik, hogy elhalasztják a bankbetéteket érintő speciális adóról szóló mai parlamenti szavazást Cipruson, és ez továbbra is bizonytalanságban tartja a befektetőket.Az amerikai piacok is csökkenéssel kezdhetik a hetet, a határidős indexek alapján 0,6 és 1 százalék körüli mínuszok várhatóak.
Vágólapra másolva!

Továbbra is az OTP húzza le a magyar tőzsdét

A BUX viszonylag jól tartja magát a negatív hangulatban, fél százalék körüli csökkenésével az egyik legjobban teljesítő index. A régiós társakat is felülteljesíti, ahonnan az osztrák és a lengyel parkett lóg ki 1 százalék feletti esésével.

Forrás: [origo]

A hazai tőzsde teljesítményében az OTP bizonyul nehezéknek, a bankpapír árfolyama 2 százalék feletti mínuszt mutat. Viszont a MOL már 0,8 százalékkal emelkedni tud. A Magyar Telekom és a Richter csütörtöki záróárán stagnál a kereskedés közepén, az Egis pedig csaknem 2 százalékkal gyengül, és már 19000 forint alatt jár az árfolyam.

Forrás: [origo]

Gyengén muzsikál a forint is a pesszimista piaci hangulatban már a 308 feletti szinteken is megfordult az árfolyam az euróval szemben. Habár a külföldi kedvezőtlen hírek hatnak elsősorban a hazai fizetőeszköz árfolyamára, az sem tett jót a magyar devizának, hogy a Goldman Sachs elemzése szerint megvan a kockázata, hogy egy eladói hullám akár a 320-as szintekig lökje a magyar fizetőeszközt. Azóta viszont már a 307,5-ös szint alá is benézett az árfolyam, és jelenleg is a körül mozog.

A dollár/forint jegyzés új nyolchavi mélyponton, 237 fölött mozog, míg a svájci frank árfolyama szintén új kilenchavi mélypontot ütött, és 251 fölött található a jegyzése.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Az Erste Bank mellett a Raiffeisen sem látja olyan borúsan a magyar helyzetet, mint azt a múlt héten lefestette a CIB olasz anyabanjának vezérigazgatója. A Raiffeisen Bank International elnöke, Walter Rothensteiner nem vár bankállamosítást Magyarországon. Az Erste Bank pedig jelentős mértékben kívánja növelni hitelezését, mind a lakossági, mind a vállalati szegmensekben - mondta el a Világgazdaságnak adott interjújában Jelasity Radován elnök-vezérigazgató.

Folytatódik a lejtmenet a tőzsdéken

Nem enyhülnek a kezdeti mínuszok Európában, továbbra is borús a hangulat a tőzsdéken, melyet a ciprusi bankbetétek megcsapolásának a híre váltott ki. A dél-európai börzék továbbra is 2 százalék feletti esésnél járnak. A német és a francia parkett 1 százalék körül gyengül. Elhalsztják a bankbetéteket érintő speciális adóról szóló mai parlamenti szavazást, és ez továbbra is bizonytalanságban tartja a befektetőket. Holnap viszont már kinyitnak a helyi bankok és valószínű, hogy a betétesek megrohanják majd őket.

Egy további érdekes hír is napvilágot látott Ciprussal kapcsolatban nevezetesen az orosz Gazprom nyújtana forrásokat a bankszektor problémáinak megoldásához, az ország földgázipara feletti kontrollért cserébe.

Forrás: [origo]

Az euró is gyengült a hírek hatására, a dollárral szembeni jegyzés az 1,30-as szint alá esett, és megindult a biztonságos eszközökbe irányuló menekülés, a német kötvényhozamok csökkennek, a svájci frank és a japán jen is erősödni tud, emellett az arany árfolyama is emelkedik, már 1600 dollár felett jár a nemesfém jegyzése.

Az EUR/USD árfolyama

Forrás: [origo]