Dollármilliárdokat kerestek a nyugdíjasok

Vágólapra másolva!
Közel 80 milliárd dollárral gyarapította egyébként sem csekély vagyonát a norvég állami nyugdíjalap a 2012-es évben, jól kihasználva a tavalyi év közepétől meginduló részvénypiaci ralit. Az északi-tengeri olajkitermelésből származó jövedelem bizonyos részét a világ különböző országainak kötvényeibe és részvényeibe fekteti az alap, amely jelenleg körülbelül 700 milliárd dolláros összeg felett rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Több tíz milliárd dollárt keresett a Norvég Állami Alap

A norvég állami nyugdíjalap - amely a világ legnagyobbja - a tavalyi év során 79 milliárd dollárnak megfelelő 447 milliárd norvég koronás nyereséget ért el befektetésein. Az alap 13,4 százalék hozamot realizált 2012-ben, az egy évvel korábban elkönyvelt 2,5 százalék veszteség után. A több mint 700 milliárd dollárt kezelő állami alap a részvénybefektetésein 18 százalék, kötvényein 6,7 százalék, míg ingatlanportfolióján 5,8 százalék hozamot könyvelhetett el.

Az állami nyugdíjalapba az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó jövedelmeket helyezik el, valamint a Statoil olajtársaságban meglévő 67 százalékos állami részesedés után kapott osztalékkal is gyarapodik az összeg minden évben. 2012-ben a norvég állam 276 milliárd koronát különített el az alap számára, a pénzügyminisztérium által kitűzött hozamcélt pedig 0,2 százalékponttal sikerült felülteljesíteni.

Segítette a jó teljesítményt a tavaly év közepén indult részvénypiaci rali is, ami azután kezdődött, hogy Mario Draghi az ECB elnöke júliusban kijelentette, hogy "bármilyen intézkedést kész megtenni" az Európai Központi Bank annak érdekében, hogy megmentsék az eurót. Draghi szavai után viszont az európai kötvénypiacokon hatalmas rali bontakozott ki, ami miatt drasztikusan zuhantak a periféria országok kötvényhozamai. Emellett az is növelte a befektetők vásárlási kedvét, hogy az amerikai Fed elindította mennyiségi lazításának harmadik fordulóját, még több pénzt pumpálva ezzel a piacokba.

Az MSCI World Index - amely 6000 fejlett piacokon kereskedett részvényt tartalmaz - 13 százalékot emelkedett 2012-ben, annak ellenére, hogy júniusban még hat hónapos mélypontján állt.

Az MSCI World Index teljesítménye

Forrás: [origo]

Sikeres befektető a norvég kormány

Az olajalap a norvég kormánytól kapja befektetési politikájára vonatkozó iránymutatását, ezért kötelező betartania bizonyos befektetési előírásokat a portfolió összetételével kapcsolatban. 2012 végén a befektetések 61 százaléka részvényekben, 38 százaléka kötvényekben, míg 1 százaléka ingatlanokban voltak.

Az alap először 1996-ban kapott tőkeinjekciót az államtól, és azóta folyamatosan növelte kockázatosabb eszközökben lévő pozícióit. 1998-ban kerültek be az első részvények, míg feltörekvő piaci értékpapírok 2000-től szerepelnek a befektetések között. Az alap külföldi eszközökbe fektet, hogy elkerülje a hazai infláció megugrását, illetve kellően diverzikifált legyen az alap. A legnagyobb részvénybefektetése 2012-ben a Nestlé élelmiszeróriásban volt 324 milliárd korona értékben, míg kötvényportfoliójában elsősorban amerikai, japán és német állampapírok szerepeltek.