Vágólapra másolva!
Tovább romlott a hangulat a hazai parketten, és zárásra a BUX 1 százalék feletti mínuszt szedett össze, ezzel jóval alulteljesítve régiós társait. A forintban folytatódott a gyengülési hullám, egészen 297,5 fölé ugrott az euróval szembeni kurzus, amiben valószínűleg a jegybankkal kapcsolatban megjelent hírek játszották a főszerepet.Valamelyest javult a hangulat Nyugat-Európában, bár a legtöbb index negatívban jár, kivételt jelent a francia és a spanyol parkett.Csökkenéssel kezdték a hetet Amerikában is a tengerentúli indexek, bár a lejtmenet mértéke egyelőre nem jelentős, fontosabb makroadat ma nem fog napvilágot látni az USA-ban. 
Vágólapra másolva!

Tovább ütik a forintot

Hivatalosan is Matolcsy György lett az MNB elnöke, miután Áder János államfő ma hat évre kinevezte. Matolcsy még gazdasági miniszterként a múlt héten átírta a jegybank működését szabályozó jogszabályt, ami szerint a jegybankelnök joga lesz dönteni a dolgozók béréről, felvételükről és elbocsátásukról, ezzel megnövelve az elnök jogkörét, és erősítve annak helyzetét az alelnökökkel szemben. Délelőtt Pleschinger Gyulát, az NGM államtitkárát is meghallgatta a gazdasági és informatikai bizottság, akik végül támogatták a monetáris tanácstaggá választását, így Balog Ádám mellett Pleschinger lesz a másik alelnök.

Varga Mihály, új nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatban új lépésekre lesz szükség, melynek kidolgozását a bankokkal közösen fogják elvégezni. A JP Morgan elemzői szerint politikusi nyilatkozatokból arra lehet következtetni, hogy a devizahitelek átváltására felhasználhatják a jegybanki devizatartalékok egy részét, ez azonban csak az egyik lehetséges megoldás lehet.

A forint a borús nemzetközi hangulatban, és a jegybankkal kapcsolatban megjelenő hírek hatására komolyat gyengült ma, egészen a 297,5-ös szint fölé is felszaladt az euróval szembeni kurzus. A 297-es forint/euró szint technikai szemmel nagyobb izgalmakat tartogathat, mivel itt egy hosszabb távú csökkenő trendvonal húzódik, melynek áttörése a forint további gyengülésével járhatna együtt. A forint/dollár keresztárfolyam 228,9-nél, míg a CHF/HUF 243,1-nél mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

A budapesti parkettre nap végére sem érkeztek meg a vevők, a blue-chipek mind a negatív tartományban zártak, az átlagosnál lényegesen alacsonyabb forgalom mellett. A régiós indexek között is alulteljesítő volt a BUX 1,2 százalékos csökkenésével, míg például az osztrák börze emelkedni tudott.

Forrás: [origo]

A MOL bizonyult újra nehezéknek, 1,7 százalékkal esett az olajpapír, visszahúzva a BUX teljesítményét. Az OTP-nek sem sikerült visszahoznia a nap első felében felhalmozott veszteségéből, a bankpapír 1,3 százalékos csökkenéssel zárt. A Magyar Telekomnak ment a legjobban a nagypapírok közül, habár korábbi emelkedését nem tudta megtartani és pénteki záróárán fejezte be a kereskedést. A két gyógyszercégnek sem ment jól, habár az Egis kezdetben még pluszban tartózkodott, a társaság papírjaira vonatkozó reggeli céláremelés miatt, de végül a kisebbik gyógyszercég is csökkenésbe váltott és újra a 19 000 forintos szint alá került. A Richter 34 500 forinton zárt, 0,9 százalékkal gyengülve.

Forrás: [origo]

A kisebb papírok közül az Appeninn 7, míg a CIG Pannónia 4 százalékkal zuhant. Az E-Starnak viszont sikerült visszaküzdenie magát a pozitív tartományba, 1,7 százalékot emelkedett.

Nap végére javult a hangulat Európában

3 fő index is pozitív tartományban zárt nap végére, a spanyol index mellett a francia CAC40, valamint az EuroStoxx 600 is pluszban zárt. Nem sikerült viszont a görög ASE index felzárkózása a többiekhez, nap végére 2,06 százalékos mínuszt hozott össze.

Forrás: [origo]

Az 1,30-as szint közelében tartózkodott ma az EURUSD kurzusa, változatlanul gyengül tehát az euró a dollárral szemben. Nem tudott segíteni az sem, hogy 1,9 százalékos emelkedést mutatott tavaly januárhoz képest a termelői árindex az eurózónában. A januári adat így megegyezett az elemzők által elvárt értékkel.

Közel 3 százalékot veszített értékéből a HSBC, miután közzétette tavalyi számait. A bank 2012-ben 20,65 milliárdos profitot ért el, ami elmarad az elemzői konszenzusban szereplő 23,49 milliárd dollártól. Kedvezőtlen továbbá, hogy míg tavaly 72,28 milliárd dolláros bevételt sikerült realizálni, idén csak 68,33 milliárdot. A pénzintézet a 2012-es év terhére 45 dollárcentes osztalék kifizetését tervezi részvényenként, ami 10 százalékos emelésnek számít.

Jelentősen megnehezítik a politikai kockázatok az európai gáztermelők helyzetét, mondta az Európa második legnagyobb gázszolgáltatójának számító Statoil egyik vezetője. A politikai bizonytalanság a gáz iránti kereslet révén a kitermelőket nehéz helyzetbe hozhatja, továbbá a vezető szerint számos ország számára fontos lehet a károsanyag kibocsátás csökkentése úgy, hogy szén használatáról gázra állnak át.

Több mint 6 százalékos pluszban zárhatnak a France Telecom részvényei. A cég papírjainak értéke azt követően ugrottak meg, hogy a Morgan Stanley alulsúlyozásról felülsúlyozásra ajánlotta a papírokat.

Legalább 25 százalékkal kellene csökkenteni az európai acélgyártók termelését a következő három évben. Wolfgang Eder, az európai acéliparigyártók szervezetének elnöke szerint megközelítőleg 50 millió tonna többlet képződik a gyártóknál a pénzügyi válság hatására csökkenő kereslet miatt. A fokozódó költségek eredményeként közel a termelés fele szűnhetne meg az elkövetkező 15 évben, vagyis politikusoknak kell megteremteni a szabályozói és gazdasági környezetet ahhoz, hogy az európai cégek a világban versenyképesek maradjanak.

Csökkenéssel indították a hetet Amerikában is

Negatív tartományban nyitottak a főbb amerikai indexek, azonban a csökkenés aránya minimális, gyorsan pozitív tartományba fordulhatnak az indexek.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül egyelőre a távközlés és a közmű iparág a vezető közel 0,6 százalékos emelkedéssel, míg az energia és az ipar ugyanekkora csökkenést tud felmutatni.

Forrás: [origo]

7 milliárd dollárt bukhatott januárban Carlos Slim, a világ leggazdagabb embere. Az üzletember befektetései európában nem jártak nagy sikerrel, valamint az America Móvil monopolhelyzetét sem nézi túl jó szemmel a mexikói hatóság. Részben ennek is betudható, hogy az árfolyam 16 százalékkal zuhant vissza február közepe óta.

Nagy jövő előtt állhat az iWatch, az Apple "okos-karórája" a Citigroup elemzője szerint. A szakértő összehasonlította a terméket az AppleTV-vel és véleménye szerint utóbbi csupán fele akkora (1,79 milliárd dolláros) bruttó profitot generálhat. Azonban a szakértő a hagyományos órapiacon elérhető profitot hasonlította össze a televíziók piacával, amit nem feltétlenül helyén való viszonyításalapul venni, hiszen az Apple készüléke inkább egy hordható mini számítógép lenne, nem pedig egy klasszikus óra.

Manuel Roubini szerint alulbecsülik a kockázatokat a jelenlegi optimista piaci hangulat miatt. A neves közgazdász figyelmeztet, hogy az év második felében számos meglepetés érheti a piaci szereplőket, elsősorban az európai megszorítások hatása lehet nagymértékű.

3 százalékkal magasabban nyitott a Transocean papírja. A vállalat az elemzői várakozásokat meghaladó számokat tett közzé a társaság pénteken. A cég továbbá ismét osztalékfizetésre szánta el magát, 2,24 dollárt juttat vissza a részvényeseinek.

Közel 4 százalékot ugrott a Hess Corp., miután az olajipari cég bejelentette, hogy felhagy a kiskereskedelmi üzemanyag értékesítéssel. A vállalat 4 milliárd dollár értékben kezd részvény visszavásárlásba és 1 dollárra növelik továbbá az éves osztalékfizetést.