Nagyokat bukik a világ leggazdagabb embere

Vágólapra másolva!
Az utóbbi időszakban rájár a rúd a világ leggazdagabb embereként számon tartott Carlos Slimre. Vagyonának tizedét vesztette el az elmúlt hónapban a mexikói üzletember, bár a 71 milliárd dolláros összeg még így is igen jelentősnek mondható. Mexikóban a hatóságok nem nézik jó szemmel Slim zászlóshajójának, az America Móvilnak a monopol pozícióját, miközben az üzletember legutóbbi európai befektetései is igen balul sültek el. 
Vágólapra másolva!

Carlos Slim álomszerű vagyonát a Latin-Amerikában domináns szereppel bíró távközlési cégnek, az America Móvilnak köszönheti. A vállalat egy nagy növekedésű piacon, Mexikóban tudott monopolhelyzetben működni, mely tetemes vagyonhoz juttatta a nagyvállalkozót. Ezek a szép évek azonban úgy tűnik a végükhöz közelednek.

A mexikói szabályozó hatóságok nem nézik jó szemmel az America Móvil piaci dominanciáját, a 40 százalék feletti részesedéssel bíró vállalatokat köteleznék, hogy hálózataik bizonyos részét tegyék elérhetővé más piaci szereplők számára. Mivel az America Móvil a vezeték nélküli szegmensben 70, a vezetékesben pedig 80 százalékos részesedéssel bír, a verseny élénkítését célzó lépések kedvezőtlenül befolyásolnák eredményszámaikat.

Amellett, hogy a profitabilitás várhatóan romlásnak indul majd, a monopolhelyzet miatti árazási prémium is elkezdhetne csökkenni a részvény piacán. Mivel elsöprő piaci részesedése van a vállalatnak, a befektetők jelenleg hajlandóak többet is fizetni a papírokért. A szabályozó hatóságok lépései ráijesztettek a cég befektetőire, hiszen február közepe óta már 16 százalékos zuhanás mutatkozik az árfolyamban.

America Móvil árfolyam (Mexikó)

Nem ez ráadásul az egyetlen befektetése Slimnak, ami az utóbbi időszakban jelentős értékvesztést szenvedett el. A vállalkozó a tavaly megvásárolt holland KPN telekomcég papírjain 65 százalékos zuhanást könyvelhet el, míg a Telekom Austria 36 százalékos esést szenvedett el a befektetés óta.

KPN árfolyam (Amszterdam)

Bár Carlos Slim veszteségei szemmel láthatóak, azért a telekommogulnak még így is 71 milliárd dollára taksálják összes vagyonát, amivel a második helyen álló Bill Gatest 4,8 milliárd dollár múlja felül.