Kilövik-e a forintot a kamatdöntésre?

Vágólapra másolva!
Gyanúsan hallgatnak az elmúlt napokban a forint árfolyamára közvetlen hatást gyakorló vezetőink, miközben a forintra csak közvetett befolyással bíró politikusok igyekeztek nyugtatni a piacot. A csöndet úgy is értelmezhetjük, hogy a kormánynak és a jegybanknak alapvetően nincs baja a 300 feletti euróárfolyammal, és ha ma a vártnál drasztikusabb kamatvágás mellett dönt a monetáris tanács, akkor az lényegében "kilövési engedély" lehet a forintra. Eközben ma erősödik a forint, ami arra utalhat, hogy a piac inkább mérsékeltebb kamatdöntésre pozicionálja magát, de ugyanígy Varga Mihály mérsékelt szavai is segíthettek.
Vágólapra másolva!

Frissítés: időközben napvilágot látott a mai kamatdöntés, aminek értelmében ugyan történelmi mélypontra esett az alapkamat, a monetáris tanács nem lepte meg a piacot a várt 25 bázispontos vágásnál erőteljesebb lépéssel.

Egy korábbi cikkben már foglalkoztam azzal, mi lesz a forint árfolyam sorsa a Magyar Nemzeti Bank elnökváltása után. Akkor úgy véltem, hogy a magas állami és lakossági devizaeladósodottság miatt a tartósan gyenge forint nem vállalható fel a kormány és az MNB számára, így nem valószínű, hogy tolerálnák a 310 Ft feletti euróárfolyamot. A forint viszont a vártnál gyorsabban megérkezett a 306-307-es szintekre, miután a hivatalba lépő új jegybankelnök megnyírbálta az alelnökök hatáskörét és a parlament, az Európai Unió aggályaival kisérve, elfogadta az alkotmánymódosítást.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Cséfalvay Zoltán az NGM államtitkára megnyugtató szavai csak átmeneti forinterősödést tudott kiváltani, mivel a befektetők többsége felismerte, hogy a megszólalóknak nincs érdemi befolyása a forintárfolyam alakulására. Ezzel együtt Varga Mihály mai szavai is közrejátszhattak a forint napon belüli erősödésében. Valószínű sokaknak feltűnt,hogy a témában a legilletékesebb és legfajsúlyossabb szereplők, Matolcsy György és Orbán Viktor nem nyilatkoztak az MNB vagy a kormány által kívánatosnak tartott forintárfolyamról.

Nemhogy nem szólaltak meg, de a MNB szóvivője jelezte, hogy a kamatdöntő ülés után Matolcsy György nem tart sajtótájékoztatót sem most, sem a jövőben. A befektetők minden bizonnyal hiányolni fogják azokat az információkat, amelyek a kamatdöntéseket alapozzák meg. A kommunikáció hiánya kikezdheti az MNB hitelességét, fokozhatja a piaci feszültséget, és csökkenti a transzparenciát. Ha a piaci szereplők nem ismerik az MNB elnökének és a monetáris tanács tagjainak hosszabb távú szándékait, könnyen vonhatnak le téves következtetéseket a döntésekből és heves reakcióikkal gyengíthetik a forint árfolyamot.

Mit jelenthet ez a csönd az legfőbb döntéshozók részéről? Feltehetően azt, hogy a tartósan 300 forint fölötti euróárfolyam nem zavarja őket, és gazdasági célkitűzéseikkel összhangban van. Ezek után mit várhatunk a ma délutáni kamatdöntő üléstől?

Mivel az éves infláció februárban 3 százalék alá süllyedt, szakértők szerint az eddigieknél nagyobb ütemre kapcsolhat a Magyar Nemzeti Bank a monetáris enyhítésben, feltéve, hogy a forint nem indul erőteljes gyengülésnek. Egyelőre az elemzők többsége 25 bázispontos csökkentést vár, de vannak olyanok, akik a tartástól sem lepődnének meg a magyar törlesztéskockázat biztosítás (CDS) drágulása és a ciprusi fertőzés kockázata miatt.

Forrás: [origo]

Ez alapján, ha a kamatdöntő ülés 25 bázispontos csökkentésről határoz, akkor az azt jelenti, hogy a monetáris tanács tolerálja a jelenlegi euró-forint árfolyamot. Ha a csökkentés 50 bázispontos lesz, akkor a MNB megadta a kilövési engedélyt a forintra, és várhatóan a piaci szereplők élni is fognak vele. Ez akár 315 Ft körüli euro árfolyamot is eredményezhet.

A forint helyzetét nehezíti, hogy a technikai képe sem az árfolyamerősödés irányába mutat. Mióta áttörte a 300 Ft-os lélektani határt 3 alkalommal kísérelte meg áttörni a 307 Ft-os technikai ellenállást. A kitörés sikertelen volt, de az árfolyam megtapadt az ellenállás közelében. Egy 50 bázispontos kamatcsökkentés után, elképzelhető, hogy sikerrel fut neki újra, ez pedig ahogy az Investor.hu hasábjain korábban is figyelmeztettünk, gyors forintgyengülés előtt nyithatja meg az utat.

Az euró-forint árfolyam